De Duitse fabrikant van precisiedraaimachines Benzinger heeft onder de naam Take5 een serie draaifreescentra ontwikkeld die zeer nauwkeurige 5-assige bewerkingen combineren met een hoge productiviteit. Dit maakte Benzinger-importeur Oude Reimer uit Hilversum bekend.
De Benzinger-draaifreesmachine is opgebouwd op een stabiel, extra verstevigd gegoten schuin bed, dat een optimale stijfheid en demping garandeert.
Hoofd- en hulpspil
De hoofd- en hulpspil zijn gelijk van constructie. Op afzonderlijke sleden bewegen ze onafhankelijk van elkaar in de langs- of dwarsrichting over afstanden van respectievelijk 190 en 370 mm. De hoofd- en hulpspil kunnen werkstukken zowel naar de revolver als naar de extra freeseenheid brengen om gebruik te maken van de aldaar aanwezige gereedschappen. Dit maakt een afwisselende bewerking aan de voor- en achterzijde van het werkstuk mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld één werkstuk aan de voorzijde met de freeseenheid onder iedere gewenste hoek bewerkt worden, terwijl een tweede werkstuk gelijktijdig aan de achterzijde met gereedschappen in de revolver gedraaid, geboord of gefreesd wordt. Gezien de onbeperkte bewegingsvrijheid van de assen is dit ook omgekeerd mogelijk (voorkant met revolvergereedschap enz.). Dit resulteert uiteraard in een hoge productiviteit. Ook zijn met een Take5 machine tot nu toe niet realiseerbare combinaties mogelijk van draaien, boren, frezen en vijfassige frezen.
Met het grote aantal gereedschappen kunnen bij kleine seriegrootten de neventijden van complexe onderdelen sterk gereduceerd worden. De freesspil (tot 30.000 omwentelingen per minuut) leent zich uitstekend voor de opname van zeer kleine boor- en freesgereedschappen alsmede draaigereedschappen. De operator heeft een grote flexibiliteit bij de snedeopdeling over de hoofd- en hulpspil.
De machines worden uitgerust met de Sinumerik 840 D besturing van Siemens . De bijkomende asbewegingen en de functies voor het 5-assig frezen zijn praktijkgericht en bedieningsvriendelijk geïntegreerd.
De Take5 wordt door Oude Reimer te Hilversum op de Nederlandse markt gebracht.