Technologie blijft EuroMold domineren

Met net geen 59.000 bezoekers heeft EuroMold van 3-6 december het Duitse beurzenjaar afgesloten. EuroMold is van oudsher een beurs waar bedrijven laten zien welke technologie ze in huis hebben. Echter – zoals verderop blijkt – niet alleen maar techniek.

EuroMold is al lang geen zuivere Duitse aangelegenheid meer. RocTool , een Frans technologiebedrijf, heeft Euromold 2008 aangegrepen om een zelf ontwikkelde technologie voor het voetlicht te halen: Cage Systems. Met inductiewarmte wordt het oppervlak van de spuitgietmatrijs verwarmd, wat vooral tot een betere oppervlaktekwaliteit en vulling van het deel leidt, aldus Matt Boulanger, business development manager.(zie foto hieronder)

RocToolDeze technologie wordt al langer toegepast in het verwerken van composieten. ‘Wij hebben voor het eerst de techniek geschikt gemaakt voor het spuitgietproces. Dat hebben we gepatenteerd en bieden we in licentie aan de industrie aan’, zegt Boulanger. De clou zit enerzijds in het ontwerp van het gereedschap dat nodig is om de matrijs te verwarmen, anderzijds in de juiste parameterinstelling.

Tot 400 graden C
Met het speciale gereedschap en een 80.000 euro kostende generator, lukt het RocTool om binnen 10 seconden de temperatuur van het oppervlak van een spuitgietmatrijs van 60 naar 150 graden te brengen. ‘Maximaal kunnen we een temperatuur bereiken van 450 graden C, geschikt voor de technische kunststoffen zoals PEEK.’

Het verwarmen van de matrijs heeft verschillende effecten op het spuitgietproces. Eén hiervan is dat de kunststof met 30 procent minder druk kan worden ingespoten omdat het materiaal door de warmte beter vloeibaar wordt. Met andere woorden: met minder krachtige machines kun je dezelfde delen spuitgieten als nu gebeurt met zwaardere machines. Een tweede voordeel is dat je dunwandiger kunt spuitgieten. Matt Boulanger: ‘In sommige kunststoffen kunnen we tot een wandikte van 0,9 mm gaan. Stel dat een spuitgieter door deze technologie toe te passen de wanddikte van het product kan terugbrengen van 2 naar 1,5 mm, spaart hij daarmee materiaal uit.’ Toch vindt Matt Boulanger dat niet het belangrijkste argument om voor het Cage System te kiezen.

Betere kwaliteit
‘De meeste reden is dat de kwaliteit verbetert, niet alleen door de betere vulling, vooral door de betere oppervlaktekwaliteit. De glansgraad gaat sterk omhoog, zo sterk dat lakken soms achterwege kan blijven’, legt de RocToolmanager uit. Dat scheelt dan een complete stap in het nabewerkingsproces: lakken. RocTool heeft in Europa een eerste licentie verkocht aan een Franse fabrikant van frames voor LCD-schermen. Deze zet het in in de fabriek in Oost Europa.


Het enige nadeel van het Cage System is dat de cyclustijd enigszins toeneemt, met name doordat de matrijs weer moet afkoelen voordat het deel uitgenomen kan worden. ‘Daar staat weer tegenover dat er minder spanning in het materiaal zit, dankzij de warmte in de matrijs.’

Het was niet alleen maar techniek dat er te zien was. Staalproducent Uddeholm trok met iets anders dan koud staal de aandacht. Zie de mooie vrouwen op onderstaande foto. 

Uddeholm