Het Nederlands kenniscentrum voor ondergronds ruimtegebruik en ondergronds bouwen (COB) erkent dat ondergronds bouwen beter moet. Het COB werkt al enige tijd aan een ontwikkel- en leerprogramma over ondergronds bouwen.
Er is al veel kennis vergaard, maar over de aanleg van diepe bouwputten, vooral in dichtbevolkte gebieden, valt nog veel te leren.
Het belang van ondergronds bouwen staat niet ter discussie. Files, gevaarlijke kruisingen en parkeerproblemen in de (binnen)steden laten zien dat de maatschappelijke druk, om problemen in de stad op te lossen, groot is. De ondergrond biedt hier goede oplossingen voor.
De toepassingen in de ondergrond bewijzen dagelijks hun meerwaarde. Zo zijn daar het Souterrain in Den Haag, het ondergrondse NS Station op Schiphol en de Beurstraverse in Rotterdam.
De kwaliteit van de aanleg van diepe bouwputten is op dit moment onvoldoende, zo vindt het COB. Dat moet beter en kan ook beter. De aandacht richt zich op het beheersen en beperken van risico’s. Daarnaast ook op maatregelen, indien calamiteiten zich toch voordoen.