Machinefabriek Hembrug breidt uit voor productie verticale harddraaimachines

Machinefabriek Hembrug – producent van draaimachines en freesmachines – heeft begin januari in Haarlem zijn nieuwe uitbreiding in gebruik genomen. ‘Hiermee is het totale vloeroppervlak verdubbeld,’ ‘zegt Robert Nefkens, directeur eigenaar van Machinefabriek Hembrug.

Saillant detail is dat de nieuwbouw tot stand is gekomen onder architectuur van Nefkens 90-jarige vader Nefkens wat tevens zijn laatste opdracht was, want hij is recent gestopt met zijn architectenbureau.  ‘Met de nieuwbouw is een reeds lang bestaande wens in vervulling gekomen. In het jaar 1999 kwam voor het eerst nieuwbouw ter sprake,‘ weet Robert Nefkens zich te herinneren. ‘We hebben dat weten te rekken door efficiënt om te springen met de beschikbare vierkante meters en later door er ruimte bij te huren.

Met de ontwikkeling – eind 2007 – van de nieuwe lijn verticale harddraaimachines, de Vertical Mikroturn, konden we er niet meer omheen. De ruimtes die we hadden waren vooral te laag om de nieuwe lijn machines te kunnen bouwen.’ De forse Vertical Mikroturn machines worden door Hembrug aangeboden in de draaidiameters van 650 tot 2.000 mm. En om die te kunnen bouwen hadden we hogere productieruimtes nodig. Vandaar dat in mei vorig jaar is besloten tot nieuwbouw.

Artillerie-Inrichtingen
A.I.De ontstaansgeschiedenis van Hembrug gaat terug naar 1679, naar Artillerie-Inrichtingen (A.I.) die munitie en vuurwapens produceerde voor het Nederlandse leger. In 1973 werd het bedrijf gesplitst in een munitieproducent (Eurometaal) en een producent van precisie gereedschapswerktuigen (Gereedschapswerktuigenindustrie Hembrug). In 1983 werd ‘Hembrug’ geprivatiseerd en kwam de familie Nefkens in beeld. De vader van Robert werd eigenaar van Machinefabriek Hembrug. ‘De zogeheten A.I.-machines (foto) waren toentertijd berucht en beroemd om hun precisie. We zijn daar toen echter mee gestopt en zijn ons toen alleen gaan richten op het ontwikkelen en produceren van ultra precisie draaimachines onder de naam Mikroturn.


In 1996 nam Robert het stokje over van zijn vader.  Op dit moment produceert Hembrug een drietal machinetypen:
1. Slantbed Mikroturn 50 + 100 CNC, dat zijn de kleinere schuinbed precisiedraaimachines met draaidiameters tot 350 mm
2. Vertical Mikroturn CNC, dat zijn de grote verticale draaimachines, die momenteel kunnen worden geproduceerd in de draaidiameters 650 – 800 – 950 en sinds kort de 1.400 mm
3. Nano Focus, dat is een precisie CNC freesmachines voor het 5-assig frezen van hardmetaal tot 70 HRC en nauwkeurigheden tot 5 micron.

Deze laatste freesmachine werd tot voor kort geleverd door Hembrug-zuster Hemtech Machine Tools in Valkenswaard. ‘Vanwege de economische omstandigheden hebben we besloten deze vestiging te sluiten. Alle activiteiten van Hemtech zijn nu ondergebracht in Haarlem. Overigens was de vestiging in Valkenswaard een ontwikkel- en verkoopkantoor waar op het laatst nog drie mensen werkten. Deze hebben al vrij snel een nieuwe werkgever gevonden. Van de Nano Focus is de eerste geleverd aan TNO in Eindhoven en zijn er nog twee aanbouw.

Vraaggestuurd
‘We blijven doorgaan waar Machinefabriek Hembrug goed in is, ‘zegt Nefkens. ‘En dat is machines ontwikkelen en produceren aan de hand van vragen en ontwikkelingen uit de markt. En die markt vraagt om steeds grotere machines, ‘weet Nefkens. Als voorbeeld noemt hij de ontwikkelingen in de windturbines. ‘Die worden steeds groter waardoor ook steeds grotere en sterkere lagers, lagerhuizen en aandrijfassen moeten worden geproduceerd. Vandaar de ontwikkeling van de harddraaimachine Vertical Mikroturn,‘ zegt Nefkens. Om verwarring te voorkomen: met een harddraaimachine wordt niet hard gedraaid, maar kan gehard staal tot 68 HRC worden gedraaid in nauwkeurigheden tot 0,1 mu mee worden gedraaid.

HembrugDe eerste Vertical Mikroturn harddraaimachine werd geïntroduceerd in 2005 op de EMO. Het duurt dan tot december 2007 voordat de nieuwste generatie Vertical Mikroturn 950 CNC wordt opgeleverd aan lagerfabrikant SKF in het Duitse Schweinfurt . Dat is niet zo verwonderlijk want de ontwikkel- en productietijd van deze machines bedraagt al gauw twee jaar. Voordat namelijk wordt overgegaan tot productie, wordt eerst uitgebreid getest of het product met de gevraagde afmetingen en specificaties ook werkelijk gemaakt kan worden. Op de dag dat ik Hembrug bezoek, zijn de ingenieurs bezig met het testen van het draaien van een as met schroefdraad (foto). Om al te grote doorbuiging van het product te voorkomen, worden allerlei hulpmiddelen bedacht en getest op hun effectiviteit. En daar kan zo enkele maanden mee gemoeid zijn. Als alle problemen zijn getackeld, wordt pas een definitief ontwerp van de te produceren machine gemaakt.

Werd er in 2004 nog gesproken over maximale diameters van 1.400 mm, nu zijn de Vertical Mikroturn’s uitontwikkeld tot draaidiameters van 2.000 mm. ‘De Vertical Mikroturn 950 CNC was tot voor kort de grootste. Maar onlangs hebben we een opdracht verworven van één klant voor de ontwikkeling en productie van twee Vertical Mikroturns met een draaidiameter van elk 1.400 mm. Oplevering van deze machines zal in de loop van 2010 plaatsvinden.

Precies op tijd 

De nieuwbouw komt wat dat betreft precies op tijd. ‘zegt Nefkens. De nieuwe productieruimte is namelijk voorzien van een klimaatbeheersing die zorgt voor een constante temperatuur van +/- 1 graad waardoor kan worden voldaan aan de precisie die van de Vertical Mikroturn wordt verlangd. Ook heeft de hal een waterkoelsysteeem voor koeling van de productiemachines zodat de warmte die vrijkomt niet de omgevingstemperatuur negatief beïnvloed. Verder bedraagt het draagvermogen van de vloer 5 ton per m2, waardoor machines van 50 ton gebouwd kunnen worden, en zijn er hijsvoorzieningen van 2 tot 6,5 ton.

Overigens besteedt Hembrug een groot deel van de werkzaamheden uit aan een selecte groep toeleveranciers. Zo wordt kastenbouw gedaan door Siemens, de besturing van de machines is standaard een Siemens met als optie een Fanuc. Over wie het frame van natuurgraniet maakt weil Nefkens geen mededelingen doen, behalve dat het hier gaat om een specialisme dat wereldwijd maar weinig granietleveranciers aankunnen. Tenslotte wordt ook al het plaatwerk uitbesteed.

Al het andere werk zoals precisiedraaien, -vlakken en -rondslijpen, -boren (Dixi) en lagers draaien wordt door Hembrug zelf gedaan. Daarover beschikt het bedrijf over circa 65 werknemers. ‘Vorig jaar hadden we een topjaar, ‘vertelt Nefkens. ‘De orderintake steeg in dat jaar naar ongeveer 12 miljoen euro. Dit jaar zal dat wel afvlakken; de orderportefeuille is in orde, de orderintake zal naar verwachting een stuk minder zijn dan voorgaande jaren. Om die reden hebben we vorig jaar besloten de vestiging In Valkenswaard te sluiten. Verder hebben we afscheid genomen van uitzendkrachten en enkele tijdelijke contracten zijn niet verlengd,‘ besluit Nefkens.