FME heeft voor de bedrijven in de technologische industrie een akkoord gesloten met de Belastingdienst over de aangifte Verpakkingenbelasting 2008. Het resultaat is een forse vermindering van de administratieve lasten voor de lidbedrijven. Uiterlijk 31 maart 2009 moeten bedrijven hun aangifte indienen bij de Belastingdienst.
Het overleg tussen FME en de Belastingdienst heeft ertoe geleid dat de hoeveelheid verpakkingen niet langer tot op de kilogram nauwkeurig hoeft te worden bepaald. In plaats daarvan is een beperkt aantal gewichtscategorieën vastgesteld. Ook de verdeling van de verpakkingen in vele verschillende materiaalsoorten is verleden tijd. Alleen FME- lidbedrijven met een hoeveelheid verpakkingen tussen de 15.000 en 210.000 kilogram vallen onder deze regeling. ‘De Verpakkingenbelasting als zodanig blijft een waardeloze regeling, maar toch is een compliment aan staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën en aan zijn Belastingdienst wel op zijn plaats. Want de administratieve lasten rond de Verpakkingenbelasting zijn met de nu overeengekomen afspraken aanzienlijk teruggebracht’, zegt FME-voorzitter Jan Kamminga.
FME heeft zich van aanvang af hevig verzet tegen de invoering van de Verpakkingenbelasting. Na een intensieve lobby in 2008, met steun van andere organisaties, werd het Belastingplan Verpakkingenbelasting fors aangepast. Zo werd de weg vrijgemaakt voor afspraken op brancheniveau. Bedrijven zijn overigens niet verplicht gebruik te maken van deze regeling en mogen ook zelf de Verpakkingenbelasting blijven berekenen. De Belastingdienst en FME gaan er echter wel van uit dat ten minste 70 procent van de FME-leden die onder de Verpakkingenbelasting vallen, van de nieuwe regeling gebruik gaat maken. Uiterlijk 31 maart 2009 moeten bedrijven hun aangifte Verpakkingenbelasting 2008 indienen bij de Belastingdienst.