De Federatie Metaalplaat FDP en M2i hebben een lijst met kansrijke onderzoeken in de plaatbewerking zoals poedercoaten, lassen of andere verbindingstechnieken samengesteld.
Dit maakt Frederik Lodeizen, directeur van de Federatie Metaalplaat bekend in het themanummer over Plaatbewerking van Vraag en Aanbod. De FDP heeft de volgende lijst samengesteld: 1. alternatieve verbindingstechnieken, 2. poedercoaten bij lage temperatuur, 3. krasvaste coatings, en 4. flexibele malfixatie. Geïnteresseerde bedrijven kunnen dit laten weten bij één van beide organisaties.
Agenda voor innovatie
De lijst met potentiële onderwerpen is tot stand gekomen tijdens enkele bijeenkomsten met de Federatie Metaalplaat (FDP) en M2i (voorheen NIMR),’ zegt Lodeizen. ‘We hebben geprobeerd een agenda te ontwikkelen op onderwerpen welke tot innovatie en vernieuwing kan leiden. De kennis en know how van M2i enerzijds en de behoeften van ondernemers uit de (metaal plaat) maakindustrie anderzijds waren hierbij de uitgangspunten.
In interactieve sessies met ondernemers hebben we geïnventariseerd wat kansrijke onderwerpen zijn waar de (metaal plaat) maakindustrie een behoorlijke stap voorwaarts mee kan maken. Uit de omvangrijke lijst, die zo ontstond hebben we de vier eerder genoemde onderwerpen naar voren gehaald waarmee aan de slag gegaan kon worden.
Abstract
Die plaatgerelateerde onderwerpen zijn achtereenvolgens alternatieve verbindingstechnieken, poedercoaten bij lage temperatuur, krasvaste coatings en flexibele malfixatie. ‘Een onderwerp als ‘alternatieve verbindingstechnieken’ is in feite een vrij abstract onderwerp, dat nog wel verder uitgewerkt zal moeten worden. Daarnaast is er ook een concreet thema als flexibele malfixatie.
Het is echter lastig,’ constateert Lodeizen, ‘om vast te stellen op basis van welke kennis de kennisoverdracht kan bijdragen aan innovatie bij de bedrijven.’ De FDP-directeur vindt het wenselijk om meer bedrijven voor de onderwerpen te interesseren.
Flexibele malfixatie
Als voorbeeld verduidelijkt Lodeizen het onderwerp ‘flexibele malfixatie’. ‘Verbindingstechnieken zoals koude booglasprocessen/CMT en moderne boog en lasersoldeerprocessen vinden steeds vaker geautomatiseerd plaats. Zeker als het gaat om laser lassen, of hybride lassen (laser + conventionele bron) worden hoge eisen gesteld aan de product toleranties. Enerzijds is dit een probleem dat reeds bij de bron (het ontwerp) komt kijken. Anderzijds ligt hier een grote uitdaging bij productfixatie,’ denkt Lodeizen.
Als probleemgebieden noemt hij het ontwerp van flexibele lasmallen en de fixatie van het product ten opzichte van deze lasmallen, in het bijzonder voor kleine series. Daarnaast is het inbrengen van een warmte bron van direct invloed op de materiaal eigenschappen (bijvoorbeeld bij hogesterktestaal-soorten en voorgelakte plaat) en op de vormnauwkeurigheid (plooien van platen door restspanningen).
De voor laserlassen vereiste vormnauwkeurigheid, die verkregen wordt in de voorafgaande proces stappen (bijvoorbeeld ombuigen) kan ook een zeer beperkende factor zijn voor laserlassen en verbetertraject moeten dan ook vooral hier ingezet worden.
Kennis
M2i heeft ervaring en kennis op deze gebieden naast kennis van vele materiaalsoorten. Kennis en ervaring op het gebied van lasmallen en fixaties is opgedaan in een tal van projecten. Deze kennis kan ingezet worden ten behoeve van bedrijven die hier tegenaan lopen. Ook is er binnen de samenwerking met de Universiteit Twente en het Laser Applicatiecentrum (LAC) veel kennis beschikbaar over naadvolgen tijdens het lassen.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de hiervoor genoemde thema’s kunnen in contact opnemen met de FDP via email info@fdp.nl of de website.
Bovenstaande artikel vormde een onderdeel van de Special Plaatbewerking die deze week bij in de papieren editie van Vraag en Aanbod is bijgesloten. Nog meer plaatbewerking:
– Belgische plaatwerkers krijgen moeilijk voet aan Nederlandse grond
– Snijtecht start afdeling lasersnijden
– SW Tools introduceert nieuw machinemerk Alpha Metal
– Schuler retrofit zijn hydraulische persen
– Metaalwarenfabriek Phoenix neemt 8.000 tons rubberpers in gebruik