Mkb-bedrijven uit de maakindustrie krijgen de kans om tegen zeer lage kosten onderzoek te laten doen naar onder andere verbindingstechnologie. Het M2i werkt daartoe sinds kort samen met de Federatie Metaalplaat en het Hechtingsinstituut.
De Federatie Metaalplaat en het Hechtingsinstituut hebben het Samenwerkingsverband Verbindingstechnologie opgericht. De onderzoeken die Materials Innovation Institute M2i kan doen, gaan echter verder dan alleen lijmverbindingen. ‘Denk ook aan bijvoorbeeld laserlassen,’ aldus Jonathan Hofman van M2i, het vroegere NIMR.
Subsidieregeling
Waar hij op doelt, is een specifieke regeling die M2i in opdracht van de overheid uitvoert om kennis over te dragen naar het midden- en kleinbedrijf. Als minimaal vijf bedrijven met een soortgelijk probleem een project definiëren dat door de kennisinstelling wordt uitgevoerd, hoeven ze zelf slechts 10 procent van de totale kosten te betalen.
Hofman: ‘Wij doen dan onderzoek naar het gemeenschappelijk probleem en geven de deelnemende bedrijven eventueel ook nog advies op hun specifieke punt. De resultaten van het onderzoek of de testen zijn voor de bedrijven die bij dit cluster horen bestemd.’ Met een inbreng van 1.000 euro per onderneming ontstaat dankzij de hefboom van M2i, een onderzoeksbudget van 50.000 euro.
Bij het instituut voor de metaalindustrie werken momenteel tien mensen voor kennisoverdrachtsprojecten richting het mkb. Zij zetten ook innovatietrajecten op, bijvoorbeeld over het laserlassen. Maar ook vragen op andere gebieden van metaalbewerking, bijvoorbeeld energie en milieu, hoge sterkte staal , toepassingen in automobiel of luchtvaart, komen in aanmerking voor de regeling.