Reactie FME-CWM op CPB-cijfers juni: Dramatische exportdaling raakt technologische industrie keihard

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

FME is zeer verontrust over de constatering van het CPB dat de wereldwijde recessie langer kan gaan aanhouden dan voorzien. FME-voorzitter Jan Kamminga vindt dat het zaak is dat de overheid nu de automatische stabilisatoren laat werken, ondanks dat het begrotingstekort oploopt.

Kamminga: ‘Op onderdelen kan het crisispakket van het kabinet nog worden versterkt. Denk bijvoorbeeld aan fiscale maatregelen om de liquiditeitspositie van de bedrijven te versterken. Verder mag het budget dat is uitgetrokken voor deeltijd-ww geen beperkende factor worden, nu die regeling zo breed wordt gebruikt. Het blijft ook nu belangrijk de mensen bij het arbeidsproces betrokken te houden.’

Nederlandse export: -17,25%

FME-CWM, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, herkent in de historisch negatieve CPB-cijfers van 16 juni, de verslechtering van de economie waarmee ook haar lidbedrijven te kampen hebben. De technologische sector behaalt maar liefst 57 procent van de omzet uit export. Daarom raakt vooral de scherpe daling van de wereldhandel deze sector keihard. Dit jaar zal de wereldhandel naar verwachting afnemen met 15,25 procent, een naoorlogs record. Voor de Nederlandse export betekent dit een daling van de binnenlands geproduceerde uitvoer van zelfs 17,25 procent.

Exportkredietverzekeringen

FME is zeer verontrust over de constatering van het CPB dat de wereldwijde recessie langer kan gaan aanhouden dan voorzien, doordat er nieuwe problemen in de financiële sector kunnen gaan optreden. De historische krimp die de wereldeconomie doormaakt, raakt in Nederland de technologische industrie als eerste en het zwaarst. FME heeft daarom in het najaar van 2008 al met succes gepleit voor werktijdverkorting, de latere regeling voor deeltijd-ww.

De beschikbaarheid van kredietfaciliteiten en exportkredietverzekeringen zijn voor FME en haar bedrijven nog steeds belangrijke verbeterpunten. Kamminga: ‘De tijd is rijp om te bedenken hoe de overheid, samen met de banken, de Nationale InvesteringsBank opnieuw kan oprichten. En verder moet worden geregeld dat die exportkredietverzekeringen die niet door de markt worden gedragen, weer door de overheid worden verzekerd.’