Afgelopen april is de Stichting Geoblock opgericht. Deze stichting bevordert het gebruik van EPS (geëxpandeerd polystyreen) in de grond-, weg en waterbouw.
EPS wordt op grote schaal toegepast als isolatie- en verpakkingsmateriaal. Het gebruikte EPS kan een buitengewoon zinvol tweede leven krijgen. EPS wordt ingezameld en verwerkt tot een materiaal, Geoblock, dat uitstekend geschikt is voor toepassingsgebieden in de GWW-sector. De Stichting Geoblock is een initiatief van de producenten van EPS en afvalverwerker SITA. Geoblock is licht en bovendien gewicht-, druk- en vormvast. Het is daarom uitermate geschikt als fundering voor wegen, spoorwegen en terreinen. Zand is het traditionele materiaal voor ophoging en fundering, maar zand is zwaar en kan daarom stabiliteitsverlies in de bodem veroorzaken.
Tweede leven
Door toepassing van Geoblock kunnen wegen sneller worden aangelegd of hersteld. De duur van de werkzaamheden bedraagt niet 36, maar 4 maanden. Daarnaast is het materiaal niet gevoelig voor vorst en vergt het minder onderhoud. Geoblock bestaat voornamelijk uit EPS recyclaat. Het EPS krijgt hiermee een zinvol tweede leven en dat betekent besparing van grondstof, energie en CO2. De EPS-keten wordt gesloten en daarmee past het initiatief naadloos in het duurzaam inkoop- en ketenbeleid van VROM.