Midden jaren negentig schreef Vraag en Aanbod al over metal injection moulding, het produceren van metaaldelen met een spuitgietmachine. Sindsdien is het stil rond deze technologie, behalve in Duitsland, meent Branislav Zlatkov van Fotec.
Fotec is het research centrum van de Weense fachhochschule, die samen met enkele partners metal injection moulding (MIM) onder de aandacht probeert te krijgen.
Met een licht aangepaste spuitgietmachine, een speciaal gebouwde matrijs en het juiste materiaal kun je op een spuitgietmachine metaaldelen maken. Hoewel het zeker een vorm van high tech technologie is, legt Branislav Zlatkov uit, zit de echte moeilijkheid van MIM in de voorbereiding en het traject na het spuitgieten. ‘De keuze van je feedstock is belangrijk en de nabewerking, het weghalen van de polymeerbinder en het sinteren van het deel.’
Kwaliteit feedstock
Het probleem met de feedstock is dat je bij het spuitgieten van kleine metalen delen vaak net als bij kunststof spuitgieten, je een drager mee spuitgiet waaraan het kleine deel is bevestigd. Het deel wordt losgebroken en de drager wordt vervolgens door de leverancier van feedstock vermalen en gemengd met het oorspronkelijke materiaal.
Zlatkov: ‘Dit is een van de heikele punten. Je moet heel goed weten wat de samenstelling van je feedstock is, want naarmate je materiaal gebruikt waarin het percentage hergebruikt materiaal groter is, wordt het proces moeilijker beheersbaar.’ Niet elke feedstockleverancier geeft inzage in de hoeveelheid virginmateriaal en gerecycled materiaal. Daarnaast, legt de Oostenrijkse onderzoeker uit, is het van belang om het materiaal van de leverancier goed te leren kennen. Naast BASF zijn er meerdere aanbieders van materiaalsystemen. Deze zijn niet identiek. Het ene systeem heeft een hogere viscositeit dan het andere, het andere biedt een eindproduct met een hogere vloeigrens.
Complexere producten
Branislav Zlatkov is afgestudeerd op het thema metal injection moulding bij Fotec, dat is het research en technology centrum van de Fachhochschule Neuwien. Hij denkt dat deze technologie meer mogelijkheden biedt dan de markt buiten Duitsland nu erkent. Je moet dan echter vooral de techniek toepassen omdat je delen wilt maken die je niet met een gewone pers kunt maken. Want daar moet je MIM mee vergelijken. ‘Je kunt hiermee veel complexere delen maken dan je met een pers kunt. Design is in feite onbegrensd.’ Dat is het echte voordeel van deze techniek, die duurder is dan het persen van delen. ‘Daar staat dan tegenover dat je door de delen te slijpen veel hogere nauwkeurigheden kunt halen dan met persen.’