VVNH vraagt actievere rol duurzaam houtinkoop overheid

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Uit onderzoek van Probos, in opdracht van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), blijkt dat de leden van de VVNH in 2008 58 procent duurzaam geproduceerd hout hebben geïmporteerd.

Er zit echter een bottleneck in de kwestie van duurzaam geproduceerd hout. Eerder was het aanbod duurzaam geproduceerd hout het probleem, nu is dat de uitblijvende vraag.

Vorige week vond in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats over duurzaam inkopen. De VVNH heeft het ministerie van VROM en de Vaste Kamercommissie van VROM over de situatie geïnformeerd.

Het effect van het uitblijven van de vraag naar duurzaam geproduceerd hout kan zijn dat ook de vraag naar duurzaam geproduceerd hout in de producentelanden wegvalt. De stimulans voor boseigenaren om hun bossen onder duurzaam bosbeheer te houden zal daarmee eveneens afnemen.

FSC-certificaat

De VVNH heeft de overheid dan ook opgeroepen actief duurzaam geproduceerd hout met FSC- en PEFC-certificaat te kopen. Tevens heeft de VVNH aangedrongen op resultaatgerichte afspraken met alle relevante schakels in de keten.

Subsidie

Bovendien heeft de VVNH de overheid nogmaals verzocht gebruik te maken van financieel economische instrumenten om duurzame producten ten opzichte van niet duurzame producten prijstechnisch aantrekkelijker te maken.