Zo’n 75 externe deelnemers kwamen woensdag naar de officiële presentatie van het Verspaningslaboratorium van TNO Industrie in Eindhoven. Centraal stond de Hembrug Nanofocus, de ultraprecisie harddraaibank van Nederlandse bodem. Paul Korting, algemeen directeur van TNO, benadrukte nog eens het belang van de maakindustrie voor het Nederlandse kennisinstituut.
‘TNO is ook maakindustrie’ zei Paul Korting letterlijk in zijn openingswoord. Het kennisinstituut is er niet alleen voor de grote concerns, maar juist ook voor het midden- en kleinbedrijf uit de maakindustrie. ‘Dat is een segment waarmee we zaken willen doen; dat bijdraagt aan vernieuwing.’ In de periode 2011-2014 wil TNO het accent verschuiving richting gezamenlijke kennisopbouw met de koplopers uit de maakindustrie, en dan vooral mkb-bedrijven. Een van de clusters hiervoor is nanotechnologie in de regio Eindhoven, het fieldlab verspaning is een tweede voorbeeld.
Producten nodig voor onderzoek
Centraal in het nieuwe verspaningslab staat de 5-assige Hembrug Nanofocus , die onder spaan werd gedemonstreerd. Deze machine zal ondermeer ingezet gaan worden voor onderzoek naar moeilijke producten voor vijfassig frezen, bijvoorbeeld vanwege de complexe vorm, de hoge nauwkeurigheidseisen of de te verspanen materialen. ‘We gaan ondermeer onderzoeken hoe je dit efficiënt programmeert, welke invloed de instellingen van de machine hebben en de invloed van d kwaliteit van de meetapparatuur’, aldus Han Oosterling, precision manufacturing innovator bij TNO. Dat wil men het liefst met echte producten uit de industrie doen. Daarom kunnen bedrijven zich nog steeds voor dit onderzoek aanmelden.
Subsidies
Afhankelijk van het project, heeft TNO subsidiemogelijkheden. Daarnaast komen in april 2010 weer nieuwe vouchers beschikbaar, waarmee bedrijven kleine onderzoeken volledig of grotendeels gratis kunnen laten doen. Volgens TNO zijn deze vouchers juist voor het MKB zeer aantrekkelijk.