EVO congres over duurzame logistiek

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

EVO houdt op 18 november het congres ‘slim en groen, gewoon doen’. De belangenbehartiger van vervoersbedrijven wil het bedrijfleven wijzen op de mogelijkheden en voordelen van duurzame logistiek.

Volgens EVO zien bedrijven duurzame logistiek steeds meer als een manier om het hoofd boven water te houden en de concurrentie voor te blijven op de lange termijn. Groen ondernemen is immers niet alleen goed voor het milieu maar levert ook forse kostenbesparingen op.

Duurzame maatregelen in transport kunnen maar liefst 2 tot 15 procent reductie van transportkilometers opleveren en dus ook van kosten en CO2-uitstoot. Om het bedrijfsleven te wijzen op de mogelijkheden en voordelen van duurzame logistiek houdt EVO op 18 november het congres ‘Slim en groen, gewoon doen’.

Tijdens het congres wordt onder meer de nieuwe Emissiescan Logistiek, die EVO samen met CE Delft en Altimedes Consulting heeft ontworpen, uitvoerig besproken. De emissiescan laat per bedrijf de vervoerprestatie zien op het gebied van logistiek en milieu. Monitoring geeft inzicht hoe op transport en milieu bespaard kan worden. Deskundigen geven tal van mogelijkheden om de efficiency in de goederenstroom te verbeteren en zo de CO2-uitstoot en transportkosten te verminderen.

Ook wordt aandacht besteed aan nachtdistributie en verpakkingen. Momenteel dwingen de krappe venstertijden van gemeenten toeleveranciers er vaak toe aan te sluiten in de spits. Bevoorrading in de vroege ochtend en late avond leidt tot efficiënter vervoer en heeft zodoende een positief effect op de doorstroming op de weg, de milieubelasting en de verkeersveiligheid. Ingrijpen eerder in de keten kan volgens EVO ook grote winst opleveren. Zo leidt het aanpassen van verpakkingsconcepten tot een aanzienlijk betere beladingsgraad en dus tot efficiënter vervoer.

Het congres wordt gehouden in Zoetermeer en duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Opgeven kan via de website van EVO.