KSB verwerft grote order voor pompstation Méckhé in Senegal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

KSB heeft opdracht gekregen voor de uitbreiding van het pompstation Méckhé in Senegal. De opdracht heeft een waarde van ongeveer 3 miljoen euro en omvat de levering van een compleet pompaggregaat, een frequentieregelaar, de noodzakelijke transformator, de automatiseringstechniek en diverse afsluiters. De order behelst verder het uitvoeren van een studie van het hydraulische systeem.

De toerentalgeregelde pomp wordt aangedreven door een krachtige 3.300 volts hoogspanningsmotor met een vermogen van 2.228 kW, die werkt met toerentallen van 950 tot 1.450 per minuut. De elektromotor is met het oog op de zanderige omgeving en de windsnelheden tot 180 km per uur, voorzien van waterkoeling. De pomp is met een nieuw ontwikkelde hydrauliek uitgevoerd, die bij vol toerental een opvoerhoogte van 236 meter mogelijk maakt.

Speciaal ontwikkelde regelingstechniek

Drie jaar geleden leverde KSB de apparatuur voor de eerste fase van het project. Het pompstation in Méckhé is een zogenoemd ‘gesloten systeem’, waarbij het tussenpompstation direct in de doorgaande pijpleiding is geïntegreerd. Daardoor vervallen weliswaar de onderhoudsintensieve buffertanks, maar de eisen aan de automatiseringstechniek en de monitoring van de installatie zijn erg hoog. Een speciaal voor dit station ontwikkelde regelingstechniek zorgt ervoor, dat de ongeveer 200.000 ton water in de pijpleidingen zo versneld of afgeremd wordt, dat op geen enkele plaats ontoelaatbare onder- of overdrukken optreden. Momenteel ligt de nominale capaciteit van het drukverhogingsstation op ongeveer 190.000 kubieke meter per dag. Als de tweede fase is gerealiseerd, kan de capaciteit toenemen tot 260.000 kubieke meter per dag.