Robotfrezen met Trento op Metavak 2009

Robotfrezen is opnieuw een stap dichterbij gekomen. In het Belgische Diepenbeek is de Nederlandse systemintegrator Trento deze zomer samen met het kennisinstituut Sirris een onderzoeksprogramma gestart rond het frezen met een zesassige robot. Ook Trento is aanwezig op de Metavak van 10 tot en met 12 november in Gorinchem.

Al vele jaren worden her en der pogingen ondernomen om te frezen met de robot. Het grote struikelpunt tot nog toe is de nauwkeurigheid, die niet op kan tegen die van een stabiele en stijve CNC-bewerkingsmachine. De meeste robots komen niet verder dan een positioneernauwkeurigheid van 0,1 millimeter.

Trento Robotics uit Sittard heeft nu op basis van een Motomann robot een cel gebouwd waarmee bij Sirris in Diepenbeek getest wordt. Beide partijen streven ernaar om in aluminium de positioneernauwkeurigheid te verbeteren tot 0,05 millimeter. Ze denken dit te bereiken door met de robot enkel binnen bepaalde grenzen te frezen en de robotarm niet volledig te strekken. Dan ontstaan namelijk de onnauwkeurigheden.

Trento maakt gebruik van software die gebaseerd is op de eerste CAD/CAM initiatieven ooit. Hiermee is het volgens Ivan Bas, directeur van Trento, mogelijk om direct vanuit een 3D-tekening de robot te programmeren, wat in de praktijk een aanzienlijke tijdbesparing oplevert. In Sittard gebruikt men de robotcel al voor het frezen van zachte materialen. Samen met Sirris moet nu een protocol ontwikkeld worden voor het frezen van aluminium.

Trento heeft standnummer 139 op de Metavak in Gorinchem.