NGK komt met keurmerk erkende smederij

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het gilde van smederijen NGK introduceert op 26 november het Keurmerk ‘NGK Erkende Smederij’.

‘NGK Erkende Smederij’ is een initiatief van het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK). Voornaamste doel van het keurmerk is het garanderen van kwaliteit van smeedwerk. De regeling staat open voor alle smederijen in Nederland.

De erkenning waarborgt niet alleen de kwaliteit van de gecertificeerde smederij, maar staat ook garant voor specialistische vakkennis en professionele, transparante dienstverlening. Het biedt klanten en opdrachtgevers de zekerheid zaken te doen met een smederij die volledig op de hoogte is van de normen en beoordelingscriteria die van toepassing zijn bij de restauratie van smeedijzer aan monumenten (opgesteld in samenwerking met onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Certifiatie

Smederijen die worden erkend moeten een strenge certificatieprocedure doorlopen om voor het keurmerk in aanmerking te komen. De certificering biedt klanten de zekerheid zaken te doen met een bedrijf waar een stevige en objectieve organisatie achter staat.

Binnen de regeling participeren verschillende onafhankelijke instellingen: de Stichting Keurmerk Branches beheert de regeling, de Stichting Vakcentrum Smeden bewaakt het vakmanschap van de smid, een College van Deskundigen ziet toe op de regeling en W&D voert als onafhankelijk bureau de periodieke inspectietoetsen uit.


Het NGK is een branchegroep van de Koninklijke Metaalunie. Bij het NGK zijn meer dan 70 professionele smederijen aangesloten.