De orderintake aan machines en gereedschappen onder de leden van de VIMAG is in het derde kwartaal gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De totale omzet bedroeg in het derde kwartaal 50,1 miljoen euro. Dat is nog wel minder dan dezelfde periode in 2008, maar volgens de Vimag lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd.
De omzet voor gereedschappen bedroeg over het derde kwartaal van 2009 30,1 miljoen euro, een daling van iets meer dan 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar stegen de omzetcijfers echter met bijna 8 proceent (2e kwartaal 2009: 27,9 miljoen euro). Van de gereedschapomzetten werd over het derde kwartaal 17,1 miljoen euro gerealiseerd met verbruiksgoederen, 1,3 miljoen euro met investeringsgoederen, 10,8 miljoen euro met meetgereedschappen en 0,9 miljoen euro met overige gereedschappen.
Machines
De orderintake voor machines bedroeg over het derde kwartaal van 2009 20 miljoen euro, een daling met 37 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Deze daling doet zich het sterkst voor bij de niet-verspanende machines (-52,1%) en verspanende machines (-37%). De orderintake van overige machines -dat slechts een gering aandeel in de totale orderintake heeft- vertoont ten opzichte van het voorgaande jaar een grote stijging (+127%). Positief is het feit dat ook bij de machines de cijfers ten opzichte van het voorgaande kwartaal weer een stijgende lijn vertonen: +28,5 procent voor verspanende machines, +5,2 procent voor niet-verspanende machines en +300 procent voor overige machines.
Ondanks het feit dat het dieptepunt van de crisis gepasseerd lijkt te zijn, verwacht de Vimag dat het herstel langzaam zal doorzetten. Het trage herstel en de onzekerheid bij klanten inzake toekomstige groei, zorgen ervoor dat de komende tijd zich zal kenmerken als overgangsperiode.
De VIMAG, een sectie van de Federatie Productie Technologie (FPT), telt circa 60 leden die machines voor verspanende en niet-verspanende bewerkingen, (hardmetalen) gereedschappen, software en apparatuur voor meet- en besturingstechniek leveren aan de metaalverwerkende industrie in Nederland. De leden van de vereniging vertegenwoordigen gezamenlijk ruim 1.500 fabrikanten.