De Europese staalindustrie eist een gelijk speelveld met haar concurrenten uit niet-EU-landen. ‘Dat is meer urgent dan ooit gezien het falen van het klimaatoverleg in Kopenhagen, de kosten van Europese regelgeving voor de bedrijven en de kunstmatige voordelen die onze concurrenten vaak ontvangen van hun regeringen.’
Dit zei directeur Gordon Moffat van de Europese ijzer- en staalkoepel Eurofer naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde manifest. Hierin heeft Eurofer zijn eisen opgenomen voor de nieuwe Europese Commissie. De staalindustrie is in de EU goed voor 420.000 directe banen en produceert jaarlijks 200 miljoen ton staal. De totale omzet komt uit op meer dan 200 miljard euro per jaar.
‘Als de EU een wereldleider wil blijven in innovatie en in milieuvriendelijke en CO2-zuinige technieken en als de EU banen voor haar burgers wil verzekeren, dan zal ze er ook voor moeten zorgen dat de waardeketen in stand blijft. Dat betekent dat primaire industrieën zoals de staalsector een toekomst in Europa moeten hebben. De economie kan niet alleen drijven op de dienstverlening’, stelt Eurofer.
De staalkoepel eist onder meer een gelijke regels op het gebied van klimaatbeleid, wil meer steun voor onderzoek en ontwikkeling van doorbraak-technologieën om de emissies van staalproductie te beperken en staal zelf meer efficiënt te gebruiken en eist vooral dat de Europese Commissie al het mogelijke doet om open markten te garanderen en te zorgen voor eerlijke concurrentie vanuit niet-EU landen. Ook zou de Commissie er voor moeten zorgen dat de energieprijzen in Europa op een concurrerend niveau blijven.
Het Eurofer manifest:
Manifesto_of_the_European_Steel_Industry_for_the_Commission_2010-014-1[1]. |