Arbocatalogus verf- en drukinktindustrie in gebruik genomen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De arbocatalogus voor de verf- en drukinktindustrie is in de lucht. De catalogus beschrijft technieken, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor werkgevers en werknemers in de sector om veilig en gezond te werken. Doel is de gezondheidsrisico’s in de bedrijven tot een minimum te beperken.

Gezond en veilig werken is al jaren een belangrijk onderwerp in de verf- en drukinktindustrie, ook aan de tafel van cao-partijen. Zij hebben daarom het initiatief genomen tot het maken van een arbocatalogus. Met deze catalogus geven sociale partners in de verf- en drukinktindustrie invulling aan de arbo-wetgeving zoals deze sinds 1 januari 2007 geldt.

Arbocatalogus

De catalogus voor de verf- en drukinktindustrie wordt in fasen ontwikkeld. Niet alle arbo-onderwerpen komen tegelijk aan bod. Begonnen is met de belangrijkste risico’s, te weten blootstelling aan oplosmiddelen en machineveiligheid. Andere onderwerpen zullen de komende jaren volgen, te beginnen met dit jaar Geluid en Werkdruk.

Stoffenmanager

Onderdeel van de arbocatalogus is de zogenoemde Stoffenmanager. Dit is een op de verf- en drukinktindustrie toegesneden, digitaal instrument (filmpje) voor het beoordelen, prioriteren en beheersen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

Arbeidsinspectie

Cao-partijen hebben de arbocatalogus voor toetsing aangeboden aan de Arbeidsinspectie. De uitkomst daarvan was positief. Dat betekent dat de Arbeidsinspectie de oplossingen uit de catalogus als referentiekader gebruikt bij haar inspecties.