Duitse machinebouwers in VDW rekenen dit jaar op duidelijk herstel

Voor het eerst in meer dan een jaar klinkt er weer een positief geluid bij de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V. (VDW), de koepel van Duitse fabrikanten van gereedschapmachines.

Voor dit jaar rekent men op een duidelijk herstel van de vraag naar machines. Sinds afgelopen september neemt het aantal orders elke maand toe. Toch rekenen de machinebouwers pas in 2011 op een echt aantrekkende markt.


Dat heeft de nieuwe VDW-voorzitter Martin Kapp bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2009. Die waren overigens minder slecht dan men had verwacht. De orderintake daalde met 55 procent, het productievolume met 30 procent. ‘Historisch gezien is dit uniek, maar het is toch beter gegaan dan we hadden verwacht.’

Met dank aan China. Deze Aziatische tijger is nu een drie keer zo grote markt als de VS.
Na vijf kwartalen van dalende bestellingen (gemeten in geld), tekent de VDW in het vierde kwartaal van 2009 voor het eerst een toeneming op. Gemiddeld met 12 procent, vooral gedreven door de export die met 38 procent toenam. De binnenlandse bestellingen daalden ook in het laatste kwartaal van 2009 nog met 16 procent. Dit jaar rekent men op een totale groei van 10 procent.

Kleine machinebouwers

Toch is de hemel nog lang niet volledig opgeklaard. De capaciteitsbezetting ligt nog steeds op 67,6 procent (januari 2010). Daarmee is de daling in het aantal bestellingen in het eerste halfjaar van 2009 nu duidelijk voelbaar in de productie.

Het grote punt van zorg bij de VDW is dat met name kleinere machinebouwers hun liquiditeitspositie zien verslechteren. Vooral fabrikanten die veel aan de automobielindustrie leveren, worden bijna allemaal slechter beoordeeld door de banken en andere kredietbeoordelaars. Ze krijgen slechtere condities, waardoor hun financieringskosten enorm sterk oplopen.

Bankencrisis

‘Onze partners, met name de banken, moeten meer kijken naar de bijzondere omstandigheden van onze branche’, vindt Kapp. ‘De bankencrisis mag er niet toe leiden dat voor een hele branche de kredietkraan wordt dichtgedraaid.’ Hij vindt dat de politiek de banken moet dwingen hun rol, het verstrekken van geld, weer op te pakken. Bij het beoordelen van kredietaanvragen moet niet enkel naar het jaarresultaat van 2009 worden gekeken, maar naar de middellange termijnperspectieven.