Voor een uniek watervoorzieningssysteem op Java heeft KSB pompmodules geleverd, die hun energie uit een op 100 meter diepte stromende rivier betrekken. Het systeem, dat is gerealiseerd door onderzoekers van het in Karlsruhe gevestigde Instituut voor Technologie, is in maart van dit jaar in bedrijf gesteld.
Omdat er in de landelijke omgeving op Java geen stroomnet is en dieselaangedreven aggregaten te duur zijn, moest een bijzondere technische constructie uitkomst bieden. Door het afdammen van de rivier kan genoeg energie worden gewonnen om de pompen aan te drijven. In plaats van dure en onderhoudsintensieve turbines, wordt de energie geleverd door pompen die als turbine worden ingezet. Via een mechanische koppeling drijven deze de hogedrukpompen aan, die het water omhoog pompen naar een hoog gelegen reservoir.
Voorbeeld voor soortgelijke projecten
Het systeem, dat zichzelf van energie voorziet, dient als voorbeeld voor soortgelijke projecten in karstgebieden over de gehele wereld. In Indonesië is men inmiddels met een tweede project van eenzelfde soort begonnen. Een andere installatie moet in 2011 in de onderaardse grot Seropan worden gerealiseerd. Voor de ongeveer 75 duizend bewoners op Java is nu – afhankelijk van het seizoen – meer dan 50 liter water per dag per persoon beschikbaar. Zonder de installatie was dit niet meer dan 10 liter. Tot nog toe was dit drinkwater voor de bewoners van de landelijke streek niet bereikbaar en stroomde het ongebruikt weg in de Indische Oceaan.