Acteurs op het podium ondersteund door industriegasveren van ACE

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Als in theaters het decor als actief element in scène gezet wordt, speelt de techniek meestal mee. Dit is ook het geval bij de komedie ‘De dolste dag of Figaro’s bruiloft’ in het stadstheater van Gießen. Daar ondersteunen industriegasveren van ACE de acteurs erbij om het podium zonder grote inspanning te veranderen.

Het decor bestaat uit verschillende wanden van 2 bij 2 meter. Om deze op de heldere, licht schuine scène voor het zwart van het achtertoneel snel, eenvoudig en onopvallend te laten verdwijnen, is industriële ondersteuning nodig. Het gebruik van lawaaierige motoren of optisch storende lieren komt niet in aanmerking. In plaats daarvan kiezen de technische directie onder leiding van Helmut Stresemann en het team rond theatermeester Olaf Boyens voor een industriële hefhulp in de vorm van gasveren van ACE Stoßdämpfer GmbH.

Industriegasveren

In tegenstelling tot industriële constructies is in Gießen geen ingewikkelde constructie nodig, aangezien de wanden uit licht materiaal bestaan. Bij een royaal berekende bewegende massa raadt ACE het gebruik aan van gasveren van het type GS-22-150-AA-700N, om de podiumwanden speels te kunnen oprichten of neerleggen. Industriegasveren van deze aanbieder kenmerken zich door het feit dat ze meestal bij het openen en sluiten van luiken, kappen of deksels de spierkracht van de bediener ondersteunen. Aan de podiumwanden in Gießen waar ze met behulp van de DIN-genormeerde toebehoren aangebracht worden, vergemakkelijken ze bovendien het oprichten of neerleggen met een veelvoud. Bij het bewegen van het geïntegreerde gasveersysteem stroomt stikstof door de smooropening in de zuiger en dit maakt een bepaalde inloopsnelheid mogelijk. Daarbij werkt de gasveer tegen de gewichtskracht van het decor. Bij het opstellen stroomt de stikstof terug en ondersteunt het de handkracht. Het in Gießen gebruikte onderhoudsvrije en gebruiksklare model is met een cilinderdiameter van 22 mm en een slag van 150 mm in staat, een drukkracht van 700 N te leveren.