Egemin werkt aan elektromechanische automatisering Van Cauwelaertsluis

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Egemin Automation heeft begin deze maand de elektromechanische automatisering van de eerste sluisdeur van de gerenoveerde Van Cauwelaertsluis afgerond. De sluis ligt halverwege Antwerpen en Zandvliet, in het noorden van de Antwerpse haven.

De Van Cauwelaertsluis is belangrijk voor de binnenvaart als verbinding tussen de Schelde, het dokkencomplex en het Albertkanaal. Na tachtig jaar trouwe dienst was de sluis aan vervanging toe. Op zaterdag 1 mei werd de laatste van de vier sluisdeuren ter plaatse geleverd. Dat gebeurde met twee pontons vanuit de productieplaats in Wondelgem, wat twee dagen in beslag nam. De sluisdeur werd na het weekend rechtgetrokken in de saskom. De vierde sluisdeur weegt 1.250 ton, is 37 meter lang, 8 meter breed en 19,7 meter hoog. Naast de vervanging van de bestaande sluisdeuren, worden ook de sluiswanden gerenoveerd en wordt nieuwe infrastructuur voor bediening en toegang van het sluizencomplex gebouwd. Egemin levert de elektromechanische automatisering voor de bediening van de nieuwe sluisdeuren en staat ook in voor de volledige signalisatie van het sluizencomplex.

Open Wervendag

De Van Cauwelaertsluis wordt op 30 mei opengesteld voor het grote publiek tijdens Open Wervendag. Een bezoek aan de sluis is volgens Egemin absoluut de moeite waard. Het centrale verzamelpunt is de onthaaltent aan de Ordamdijkweg 2030 in Antwerpen. Bezoekers krijgen in begeleide groepen meer uitleg over de werken op de werf: de staalconstructie van de deuren en zijn elektromechanische aandrijving, de tunnelconstructie en betonaanpassingen aan de sluis zelf.