Toppers in piepschuim met hulp van FIS Houtbewerking, Trento en 4 C

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Een praalwagen met daarop metershoge 3D hoofden van de Toppers ondersteunde de concertreeks van de Toppers op 21, 22 en 23 mei. De gezichten werden gefreesd door FIS Houtbewerking in Hilvarenbeek met behulp van de 3D CADCAM bewerkingsrobot van Trento en 4C.

Een geweldige opsteker voor de bemanning van Trento en 4C die gevraagd werden door thematiseringsbedrijf Jora Vision in Rijnsburg om de klus te klaren. Alleen met de 3D scanner van 4C in combinatie met de 3D CADCAM bewerkingsrobot, ontwikkeld door Trento en 4C, was het mogelijk om, binnen een week, vier exacte twee meter hoge kopieën van de gezichten van de Toppers te frezen in piepschuim.

De Toppers bleken tijdens het scannen erg onder de indruk van de snelheid waarmee dit gebeurde. Het scannen duurt namelijk maar twintig seconden en lijkt op het filmen met een videocamera. Twee minuten later konden de Toppers hun gezicht in 3D beoordelen op het beeldscherm van de pc.

Bewerkingsrobot

Het uitfrezen van de gezichten werd uitgevoerd bij FIS Houtbewerking in Hilvarenbeek. Een van de bedrijven waar een 3D CADCAM bewerkingsrobot van Trento is geplaatst. Vanuit de 3D scan data van de gezichten kon de robot direct aan het werk. Daarbij is geen toezicht nodig omdat het robotprogramma door middel van een simulatie is getest voordat de robot aan het werk wordt gezet. Vandaar dat de gezichten ‘s nachts onbemand gefreesd konden worden.

3D CAD CAM robotbewerken is ontwikkeld door Trento Special Equipment & Robotics uit Sittard en 4C Creative CAD CAM Consultants uit Emmen. Door robots via een off-line CADCAM programma aan te sturen kunnen 3D vormen met een zeer korte voorbereidingstijd en tegen zeer redelijke kosten met behulp van de robot, voorzien van een frees spindel worden vervaardigd. Daarbij kan uitgegaan worden van een reeds bestaand 3D bestand of van een 3D scan maar ook kan een 3D model volledig worden ontworpen in de ontwerp software die meegeleverd wordt met de robotcel. De techniek is ook geschikt voor het nabewerken van productiedelen.