Dubbele kansen Nederland op wereldtitel voetbal door Robocup-Team TechUnited

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nu de eerste overwinning van het Nederlands elftal op het WK 2010 in Zuid-Afrika een feit is, zijn de verwachtingen hooggespannen. Worden we wereldkampioen? Het Eindhovense Robocup-Team TechUnited gelooft erin. Bovendien kan dit team van 19 tot en met 25 juni in Singapore zélf voor de eerste keer wereldkampioen voetbal worden, met hun eigen robots.

Twee keer eerder werd het Nederlandse team tweede op het WK. Na het behalen van de Europese titel dit jaar in het Duitse Magdeburg, behoort TechUnited in Azië tot de titelkandidaten. Het team, dat gesponsord wordt door maxon motor, speelt tijdens het WK elke dag meerdere wedstrijden tegen robotvoetbalteams van technische universiteiten wereldwijd. De robotvoetballers spelen het spel zonder tussenkomst van mensen. De robots beschikken over camera’s om de bal, het speelveld en de tegenstanders te kunnen waarnemen, terwijl software voor de strategie en de aansturing zorgt.

In 2050 winnen van echte voetballers

RoboCup is opgezet om in competitieverband het roboticaonderzoek elk jaar naar een hoger plan te tillen. Universiteiten uit de gehele wereld werken mee om het uiteindelijke doel te behalen: in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal. De technologie die tijdens dit project wordt ontwikkeld, kan in de toekomst worden toegepast bij robots voor de zorg en huishoudelijke taken.