Hannover Messe toont verspanen in de toekomst

Opspannen met een vloeibare substantie, een adaptieve spindelhouder en een gereedschapshouder met geïntegreerde draadloze sensoren. Drie innovaties op het vlak van verspaning die te zien waren op de Hannover Messe in april jl.

Non ferro metalen laten zich magnetisch niet opspannen. De vliegtuigindustrie wil dat wel graag, omdat hiermee voorkomen wordt dat er spanningen in het materiaal komen. Daarom heeft de Universiteit van Saarland een innovatieve opspantechniek ontwikkeld. Het werkstuk wordt opgespannen met een magneto-rheologische (vloeibare) substantie. Hierin zijn kleine ijzerdeeltjes verwerkt. Zodra een magneet wordt geactiveerd, verandert de substantie in een fractie van een seconde in een vaste materie. Hierin zit het werkstuk onwrikbaar vast. De-activeren is voldoende om het weer los te halen. Bij het klemmen komt er geen enkele spanning in het materiaal.

‘Het principe is al meer dan vijftig jaar bekend’, zegt professor Hartmut Janocha, hoogleraar procesoptimalisering. De Saarlandse wetenschappers hebben echter enkele specifieke vragen opgelost en zijn erin geslaagd om het spannen zelf aanzienlijk te versnellen. Dit onderzoek maakt deel uit van een groter Europees project, Maffix. Samen met enkele luchtvaartondernemingen ontwikkelt men innovatieve spansystemen voor de vliegtuigindustrie. Het nieuwe spansysteem is al getest op een freesmachine.

Draadloze sensoren

Om zeer nauwkeurig krachten te kunnen meten, moet je zo dicht mogelijk bij het gereedschap meten. Het Beierse Pro-micron toonde in Hannover een gereedschaphouder met geïntegreerde sensoren voor het meten van krachten in de X-richting, torsiekrachten en het eventueel doorbuigen van de houder.

Kolja Wulff, projectmanager bij Pro-micron, zegt dat in de huidige uitvoering bedoeld is om aan machines te meten om de oorzaak van onnauwkeurigheden te ontdekken. De tweede stap is het koppelen van het meetsysteem aan de machinebesturing en de derde stap in de toekomst is de besturing zelfstandig laten reageren op de meetgegevens. Volgens Wulff zal het nog het nodige onderzoek vergen voordat men zover is.

Deze week verschijnt bij de papieren editie van Vraag en Aanbod een extra editie over ‘Lassen, Snijden en verspanen’ waar het complete artikel ‘Verspanen in de toekomst’ in is opgenomen.