Europees parlement stemt in met handelsverbod illegaal gekapt hout

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een handelsverbod voor illegaal gekapt hout. De import van illegaal gekapt hout in de EU wordt strafbaar.

De verordening waarmee het Europees Parlement heeft ingestemd richt zich op het moment waarop hout en houtproducten voor het eerst op de Europese markt worden gebracht. Bedrijven moeten kunnen aangeven waar het hout vandaan komt en van wie zij het gekocht hebben. Zo nodig moeten zij documenten overleggen die aantonen dat het hout gekapt is in overeenstemming met de wetten van het land van herkomst. De nieuwe wetgeving is pas van kracht in 2012.

Minister Verburg

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is tevreden over het verbod. ‘Dit is een belangrijke stap voor de aanpak van grootschalige illegale houtkap. Het verbod in de Europese Unie helpt de ontbossing tegen te gaan.’

VVNH

Volgens Verburg is het verbod ook een steun in de rug voor de landen die met de EU een Vrijwillige Partnerschap Overeenkomst hebben gesloten of willen gaan sluiten om uitsluitend legaal hout te leveren. ‘De inspanningen van landen als Ghana, Kameroen en Congo worden niet langer ondermijnd door het goedkopere illegaal gekapte hout dat op de markt wordt gebracht’, aldus de minister. Ook de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) heeft verheugd gereageerd.

Nu het Europees Parlement heeft ingestemd met de verordening moet de Raad van ministers zich er nog over uitspreken.