ASML boekt recordomzet in tweede kwartaal en verhoogt omzetverwachting

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

ASML heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet van ruim 1 miljard euro geboekt. De chipmachinefabrikant profiteert van de sterke vraag naar chips: winst en de orderportefeuille stegen ook niet eerder zo hard.

De vandaag bekend gemaakte kwartaalcijfers zijn voor ASML reden om de omzetverwachting bij te stellen, zo maakte het bedrijf bekend. ASML mikt nu op een jaaromzet die 10 tot 15 procent boven de recordomzet van 3,8 miljard euro uit 2007 uitkomt. Dat zou een recordomzet betekenen van boven de 4 miljard euro.

ASML zette het afgelopen kwartaal 1,07 miljard euro om. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog 742 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde naar 239 miljoen euro.

ASML profiteert sterk van de sterke vraag naar chips voor smartphones en pc’s. Chipfabrikanten moeten daardoor fors investeren in productiecapaciteit. Het bedrijf uit Veldhoven verkocht 35 nieuwe chipmachines en acht gebruikte. ASML sleepte daarbij het afgelopen kwartaal orders voor 59 machines binnen met een waarde van 1,18 miljard euro. Voor het derde kwartaal worden orders verwacht ter waarde van 1,3 miljard euro.