NEVI heeft een open brief naar de informateur gestuurd. In deze brief, die is verschenen in de PM Formatiespecial en de Staatscourant, wijst NEVI de informateur op een ongekende kans die Nederland heeft. Door slim inkoop- en opdrachtgeverschap kan de overheid namelijk jaarlijks ruim 10 miljard besparen, zo ziet NEVI.
NEVI-voorzitter Wim Dressel: ‘Wij doen vier voorstellen waarmee niet alleen 10 miljard wordt bespaard, maar waarmee ook maatschappelijke waarden als duurzaamheid, innovatie en tijdwinst voor het mkb veel sterker naar voren komen.’
De voorstellen van NEVI zijn het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, praktijkervaring van de vele overheidsinkopers die bij NEVI zijn aangesloten en ervaringen uit omringende landen. De vier NEVI-voorstellen zijn:
Creëer maximale waarde op alle fronten: Zet bij de inkoopfunctie van de overheid de maximale waarde voorop, binnen de budgetten die zijn vastgesteld. Dus niet blind voor de laagste prijs gaan.
Koop slim in, dat bespaart geld en energie: Stap af van de doorgeslagen decentralisatie en kies voor een model van vrijwillige deelname aan raamcontracten.
Zorg voor inbedding professioneel inkopen en aanbesteden: De inkoopfunctie van de overheid moet niet alleen als onderdeel van het operationele beleid benaderd worden, maar vooral ook als onderdeel van het tactisch en strategisch beleid.
Zorg voor een goede Aanbestedingswet: Een Aanbestedingswet die uitgaat van angst, overregulering en een focus op rechtmatigheid in plaats van doelmatigheid, zet de inkoopfunctie van de overheid volkomen op slot.
NEVI heeft in een eerder stadium de politieke partijen vier voorstellen voorgelegd om de overheidsinkoop te hervormen. Daar is weinig respons op gekomen, stelt Dressel. ‘Is het te simpel, te moeilijk of allebei? Feit is dat het erop lijkt dat de overheid die 10 miljard op jaarbasis gewoon laat liggen. Ik vind dat onverantwoord, omdat de meeste bezuinigingen die nu in voorbereiding zijn, Nederland zullen verschralen. In het belang van Nederland en om er alles aan te hebben gedaan, hebben we nu deze brief aan de informateur geschreven.’
De brief van NEVI:
Open brief NEVI aan informateur (2010, juli). |