Gieterij Drunen start op voormalig Wärtsilä terrein

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Wärtsilä Netherlands heeft een deel van de voormalige gieterij in Drunen verkocht aan een groep investeerders. Deze groep investeerders start daar vanaf medio september het bedrijf Gieterij Drunen.

De verkoop is tot stand gekomen met hulp van de bank, de Soester Gieterij in Almere , de gemeente Heusden en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM. Woordvoerder en directeur van de Soester Gieterij Roel Britsma vertelt dat het gaat om een activatransactie door de groep investeerders van de voormalige oude gieterij van Wärtsilä en voor de grond en opstallen is met de gemeente Heusden een erfpachtconstructie overeengekomen.

De nieuwe Gieterij Drunen gaat zich richten op de productie van gietstukken, in eerste instantie non ferro. Later zullen we dat uitbouwen met het gieten van ferro en nikkel legeringen. ‘De capaciteit van de gieterij gaat tot 60 ton kastgewicht voor ferrogietwerk en 15 ton kastgewicht voor non ferro gietwerk. En dat is vrij uniek in de wereld van het gieten’, zegt Britsma.

Bij de start, zullen er circa 10 tot 15 mensen werkzaam zijn in de gieterij. Aan een groep voormalige Wärtsilä medewerkers wordt de mogelijkheid geboden om te solliciteren. Zij zijn met hun vakkennis en ruime ervaring van het gieten een zeer goede aanwinst voor de nieuwe gieterij.


Britstra hoopt en verwacht op 1 september de gieterij te kunnen opstarten. Dit zal afhangen van orders die het nieuwe bedrijf nog moet zien te verwerven.

Het Wärtsilä terrein

De komende periode zal het terrein van Wärtsilä Netherlands een enorme verandering ondergaan. Het terrein van Gieterij Drunen zal worden afgescheiden van de nog aanwezige activiteiten van Wärtsilä in Drunen, waardoor Wärtsilä Netherlands een nieuwe ingang zal krijgen aan de oostzijde van het huidige terrein. Op dit terrein zal het door Wärtsilä op te richten Technology & Services Centre gaan komen.

Het reeds bestaande Metal Valley (een samenwerkingsverband tussen LDM, SAPA en Wärtsilä Netherlands) krijgt er met de start van Gieterij Drunen een nieuwe partner bij.