Staalconcern ArcelorMittal scoort goed tweede kwartaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Staalconcern ArcelorMittal behaalde in het tweede kwartaal van 2010 een behoorlijk beter resultaat dan in dezelfde periode in 2009. De onderneming boekte in het tweede kwartaal van 2010 een omzet van 21,65 miljard dollar (16,68 miljard euro), 1,5 miljard dollar minder dan analisten hadden voorspeld. In dezelfde periode van vorig jaar was de omzet 15,18 miljard dollar.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 3 miljard dollar (2,31 miljard euro), een plus van 59 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2010. Het bedrijf verwacht wel dat het bedrijfsresultaat (ebitda) in het lopende derde kwartaal weer met 16,7 tot 30 procent zal terugvallen. Deze verwachte terugval van het bedrijfsresultaat in het komende kwartaal schrijft de onderneming vooral toe aan normale seizoensinvloeden en aan een trager groeiende economie in China. De eigen verwachting van het bedrijf is aanzienlijk slechter dan de door analisten voorspelde terugval van 12 procent.

Bezettingsgraad 

De bezettingsgraad van de fabrieken zal in dit najaar ook afnemen, tot 70 procent. In het tweede kwartaal was die nog opgelopen van 72 naar 78 procent. ArcelorMittal had zelf aan het einde van het eerste kwartaal een capaciteitsbenutting van 80 procent voorspeld.

Lakshmi Mittal, de bestuursvoorzitter van ArcelorMittal, stelde dat de uitdaging voor de tweede helft van het jaar is om kostenstijgingen integraal aan onze klanten door te berekenen.’ Deze hogere kosten zijn onder andere het gevolg van gestegen grondstofprijzen.

RVS

Mittal maakte verder bekend dat de directie overweegt om de roestvrijstaalactiviteiten van de rest van de onderneming af te splitsen. ‘We geloven dat een afgesplitst bedrijf met een eigen focus extra waarde voor aandeelhouders zal scheppen.’