EVO start nieuwe post hbo-opleiding voor douanespecialisten

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

EVO heeft een nieuwe opzet voor de opleiding voor leidinggevenden op het gebied van internationale handel ontwikkeld. De opleiding Manager Customs & Trade Affairs (MCTA) slaat een brug tussen de douanefunctie binnen een bedrijf en andere belangrijke functies, waaronder marketing en logistiek. Het is de enige opleiding in Nederland waarin op post hbo-niveau douane­specialisten worden bijgeschoold.

Veel bedrijven onderschatten de invloed van Europese verordeningen en internationale wetgeving op hun afzet. Hierdoor worden zij met kosten geconfronteerd die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Godfried Smit, deskundige op het gebied van internationale handel bij EVO: ‘Regelgeving is altijd in beweging. Er zijn de nodige veranderingen geweest op douanegebied. Zo moet vanaf 1 januari 2011 informatie bij uitvoer op een eerder tijdstip worden aangeleverd. Dit heeft directe invloed op hoe de logistiek moet worden ingericht. Het niet voldoen aan deze voorschriften leidt tot het missen van een schip of vliegtuig met desastreuze gevolgen voor het productieproces waarin de grondstoffen moeten worden gebruikt.’

 

Inhoud opleiding

De opleiding is in nauwe samenwerking met grote bedrijven ontwikkeld en kent drie zwaartepunten: kennisverbreding en toepassing van internationale wetgeving en douanewetgeving, bedrijfskundige verdieping van internationale handel en trainen van managementvaardigheden. TIjdens de opleiding ligt er nadruk op kennis- en praktijkuitwisseling. De ervaring leert dat cursisten na de studie het brede netwerk dat zij hebben opgedaan, blijven consulteren over douane- en logistieke vraagstukken. EVO faciliteert dit netwerk ook na de studie. De docenten die EVO voor deze opleiding inzet, zijn door de wol geverfd in het bedrijfsleven of bij de douane. De avondopleiding gaat 29 september van start in Utrecht en bestaat uit vijftien cursusavonden.