Plaatwerkers buigen zich over doorlooptijdverkorting en productiviteitsverbetering

Zo’n 50 plaatwerkers hebben nieuwsgierig geluisterd naar de bevindingen van enkele van hun collega’s die met succes gewerkt hebben aan doorlooptijdverkorting en productiviteitsverbetering. Deze vijf bedrijven hebben deelgenomen aan een clusterproject van de Federatie Metaalplaat en TNO.

Orfa Visser, op 1 september gastheer voor de afsluitende bijeenkomst van het TNO-MKB kennisoverdrachtproject, is zelf een van de vijf deelnemers. Het bedrijf uit Dronten is gespecialiseerd in forceerbewerkingen, dieptrekken, flenswalsen en lassen. Als resultaat van het project, heeft de onderneming de routing in de productie aangepast aan de veranderde omstandigheden. ‘Met TNO hebben we alternatieve routes uitgewerkt en direct een nieuwe lay-out gerealiseerd’, aldus Frans Visser van Orfa Visser. Hij zegt dat vooral de praktische aanpak door TNO hem over de streep heeft getrokken om mee te doen aan dit FDP-project.

SMI Plaatwerk

De aanleiding voor SMI Plaatwerk om mee te doen, is volgens Hilbert Hoekstra dat het oude gebouw door de historie niet meer een optimale lay-out kende en materiaalstromen elkaar kruisten. Er zijn nu enkele alternatieven op papier uitgewerkt. Een hogeschoolstudent gaat de plannen nader detailleren en ondersteunen bij de uitvoering ervan.

Productiever

TNO heeft de aanpak van dit FDP-project de afgelopen jaren bij honderden MKB-bedrijven toegepast. Volgens Bert Tuinzaad van het kennisinstituut levert dat in de maakindustrie doorlooptijdverkortingen van 25 tot 80 procent op en verbetert de productiviteit met 20 tot 40 procent. ‘Dat laatste levert minder kapitaalbeslag op en minder besturingslast doordat minder orders tegelijk onder handen zijn’, aldus Tuinzaad in een toelichting op de aanpak. Hij hanteert bij de bedrijven een mix van principes, zoals demand flow, lean manufacturing, reductie van omsteltijden en flexibilisering van de inzet van arbeid.

Samen met de Federatie Metaalplaat heeft TNO een CD ROM gemaakt met daarop onder andere een chechklist, casebeschrijvingen, de presentaties en informatie over lean, doorlooptijd, productiviteit, inrichting productie en assemblage, omsteltijd, ergonomie, modulaire productopbouw en flexibilisering inzet personeel. Een kopie van de CD kan worden opgevraagd bij de FDP.

Orfa Visser

SMI Plaatwerk