Elektromotoren zorgen voor winst waterstofkart tijdens waterstofrace

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Op het Haagse Spuiplein gaf burgemeester Jozias van Aartsen afgelopen maand het Delftse studententeam Greenchoice Forze het officiële startschot voor een waterstofrace, waarna hun stille en schone waterstofkart het opnam tegen een vervuilende. De race werd nipt gewonnen door de waterstofkart van de toekomst.

‘De snelheid is hetzelfde, maar door onze elektromotoren kan onze waterstofkart veel feller door de bochten’, verklaart teamchef Koen Lubbers de winst. ‘Deze demonstratie is een prachtig initiatief dat op een aantrekkelijke wijze laat zien wat er nu al mogelijk  is’, aldus de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. ‘Den Haag wil voorop lopen en zich ontwikkelen als ervaringscentrum voor schone, stille en zuinige voertuigtechniek. Daarbij ondersteunen we de introductie van voertuigen met biogas-, waterstof- of elektrische aandrijving.’

Greenchoice Forze

Al drie jaar werken ruim vijftig studenten van de TU Delft samen om waterstofkarts te ontwikkelen en ermee te racen. ‘We zijn allemaal racefanaten’, zegt Edwin de Kreij, technische chef van het team. ‘Maar wij willen dit op een positieve manier benaderen. Zolang de waterstof duurzaam geproduceerd wordt, is de uitstoot van onze kart 0,0.’ Tijdens het racen stootte de waterstofkart alleen zuiver water uit. In het hart van deze kart, de brandstofcel, reageert waterstof met zuurstof uit de lucht tot water en elektriciteit. Deze elektriciteit drijft de twee elektromotoren aan waarmee de Delftse kart in vijf seconden accelereert van 0 naar 100 km/uur en een topsnelheid van 120 km/uur bereikt. De benzinekart kon de zelf ontworpen waterstofkart niet bijbenen op het bochtige circuit.