Eurotech, specialist in aluminium zandgieten, verspanen en modulebouw, heeft een financieel belang genomen in solartechnologiebedrijf Rimas te Beringe.
Na de ontwikkeling van een meetsysteem voor breuken in zonnecellen, heeft Rimas een compleet zonnepaneel productiesysteem op stapel staan. Hiermee verwacht deze producent een aanzienlijke groei door te maken en zocht naar extra financiële middelen. Die vond het bedrijf bij Eurotech en de Limburgse ontwikkelings- en investeringsmaatschappij NV Industriebank Liof. Eurotech nam een belang van 12,5 procent in het aandelenkapitaal en het Liof kocht een belang van 25 procent.
Mark Verstraten, directeur van Rimas is verheugd over de participaties: ‘Met de bemoeienis van het Liof haal ik financiële slagkracht binnen, die mijn bedrijf nodig heeft om de voorgenomen uitbreidingsinvesteringen op een verantwoorde wijze te kunnen uitvoeren. Daarnaast biedt Liof mij toegang tot relevante netwerken zowel binnen als buiten de solar-sector. Eurotech stelt me als sterke toeleverancier en modulebouwer in staat flexibel te groeien en kosten te beheersen.’
Zonne-energie
Mark Verstraten nam Rimas (opgericht in 1994) in 2005 over via een management buy-out. Onder zijn leiding ontwikkelde Rimas nieuwe activiteiten op het gebied van zonne-energie. Het bedrijf groeide van twaalf naar dertig medewerkers en de omzet verdubbelde ruinmschoots. Het doel is de komende jaren vooral in de zonne-energiesector door te groeien.
Speciaal voor de ontwikkeling van het innovatieve meetsysteem voor breuken in zonnecellen (Resonance Ultrasonic Vibrations) kreeg Rimas in 2008 een bedrag van 230.000 euro uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Dit meetsysteem is marktrijp en de eerste exemplaren zijn inmiddels bij de gebruikers geplaatst.
De laatste ontwikkeling is het turnkey productiesysteem voor zonnepanelen (een set aan elkaar gemonteerde zonnecellen die als eindproduct op bijvoorbeeld daken wordt gemonteerd) . Deze zijn al succesvol in Duitsland, Italië, UK, Afrika en Cyprus geplaatst. Er is ook al interesse getoond voor projecten uit Canada en Bangladesh.