Biogassen hebben reststoffen, bijvoorbeeld waterstofsulfide (H2S), die schadelijk zijn voor het producerende machinepark. Gazpack, een dochteronderneming van Airpack uit Zierikzee, lijkt voor het H2S een oplossing te hebben gevonden in Sulaway. Deze nazomer gaat het eerste deel van de proefopstelling draaien.
Het verhaal begint met het affakkelen van gasolie, iets wat in steeds meer landen verboden wordt vanwege de ernstige milieuvervuiling. Piet Warnar, groot geworden in maatwerk installaties voor de olie- en gasindustrie, vroeg zich een jaar of tien geleden al af of er niet een techniek te ontwikkelen is die de restgassen kan zuiveren. De afgelopen jaren bleef deze vraag hem bezighouden en in het verlengde daarvan raakte Warnar geïnteresseerd in een ontwikkeling voor een innovatieve absorbant voor biogassen. Hij onderkende de potentie en verzamelde mensen om zich heen voor de verdere uitwerking. Naast bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeksinstituten, is dat ook Syntens.
Zuivere waterstofsulfide
‘Syntens heeft een langlopende relatie met Airpack in de ondersteuning van innovatieve processen’, vertelt innovatieadviseur Jack Hoogenboom. ‘Piet Warnar loopt altijd voorop in nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied. Zo ook met Sulaway dat biogas ontzwavelt. Op laboratoriumniveau is Sulaway uitontwikkeld tot een betrouwbaar concept en nu wil Piet gaan opschalen.’ Sulaway is een absorbant dat onder hoge druk en met een lage temperatuur selectief waterstofsulfide uit biogas haalt. Daarmee wordt het gas schoner, krijgt het een meer constante kwaliteit en wordt het intensieve onderhoud aan de machines aanzienlijk teruggebracht. Aansluitend kan Sulaway onder hoge temperatuur en een vacuüm de H2S weer afstaan, waarna je het waterstofsulfide kunt opwaarderen tot NaHS (natriumbisulfide). Waterzuiveringsbedrijven en leerlooierijen zijn afnemers van natriumbisulfide en zo wordt een giftige reststof een aantrekkelijk handelsproduct. ‘De belangrijkste meerwaarde van Sulaway is dus de extractie van zuivere H2S’, legt Warnar uit. ‘Bij de huidige technieken treedt vrijwel altijd co-absorptie op. Dat leidt tot onzuivere H2S die niet gemakkelijk te verwerken of op te waarderen is.’