Staalbouwdag 2010: ‘Een hoofdrol voor staal de komende jaren’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nationale Staalbouwdag, die 14 oktober gehouden werd in Evenementenhal Gorinchem, heeft veertienhonderd bezoekers getrokken. Voorzitter Cees Bos van organisator Bouwen met Staal, stelt in zijn jaarrede dat er voor staal de komende jaren een hoofdrol is weggelegd.

Cees Bos: ‘De industrie herstelt langzaam, maar de bouw blijft nog achter. Het is positief dat de nieuwe regering meer gaat investeren in infrastructuur en de bureaucratie wil terugdringen. Maar we zullen zelf ook wat moeten doen in de vorm van meer samenwerken binnen de keten. Ook duurzaamheid gaat een steeds belangrijker rol spelen in de bouw en ik denk dat staal de komende jaren een hoofdrol gaat spelen in dat proces.’ Bos haalt verder in zijn openingswoord enkele successen aan van de stichting Bouwen met Staal. Zo is per 1 januari dit jaar gestart met het constructeursregister en is de website staalsupport.nl gelanceerd. Dit is een digitale database met antwoorden op veelgestelde vragen aan de helpdesk van Bouwen met Staal.

 

Duurzaam met staal

Ook Theo Henrar, managing director van Tata Steel IJmuiden denkt dat het staalverbruik in de bouw de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. ‘Staal is om te beginnen een fantastisch product en ik voorspel dan ook in 2050 een verdubbeling van het staalverbruik. Dat komt vooral door de groeiende economieën van landen als China en India. Op de korte termijn neemt het staalverbruik mondiaal gezien toe met 5 procent. In Europa zelfs 6 procent, maar met de kanttekening dat het niveau van 2007 nog niet gehaald wordt. Vooral India groeit volgend jaar hard, daar neemt het staalverbruik met 14 procent toe.’ De trend is duurzaamheid, dat vindt ook Henrat. ‘We streven naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2050. Dat bereiken we bijvoorbeeld door in de toekomst stappen over te slaan bij de productie van staal, waardoor we rechtstreeks kolen en ijzererts in hoogovens kunnen verwerken. Dat levert al een CO2-reductie op van 20 procent.’