Passie en lef bij winnaars StudentenStaalprijs

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tijdens het studentenuurtje op de Nationale Slaalbouwdag werd de Studentenstaalprijs uitgereikt. Volgens juryvoorzitter Jan Pesman waren er dit jaar minder inzendingen, maar was de kwaliteit beslist niet mider. Vooral het motto ‘kan niet, bestaat niet’, kwam vaak naar voren bij de inzendingen.

Jan Pesman, voorzitter jury en directeur-partner architectenbureau Cepezed: ‘Het plezier van het construeren was duidelijk aanwezig bij de inzendingen. Een aantal projecten tartte de grens van het mogelijke, maar dat hebben we uitgezocht en het bleek wel degelijk mogelijk.’

 

Unaniem lof

Frederik Roebroek (TU Eindhoven) won zowel de uiversitaire onderzoeksprijs als de inventiviteitsprijs. Het onderzoek naar de synthese tussen glas en staal was volgens de jury erg gedurft en daarom kreeg Roebroek unaniem lof van de jury. Pesman: ‘Dit is een onderzoek dat de toekomst van de architectuur zal veranderen.’

 

Passie

Rob Ilbrink van de TU Eindhoven kreeg de eerste prijs in de categorie universitair achitectuur, voor zijn nieuwe ontwerp van het station Eindhoven. Met behulp van een stalen constructie ontwierp Ilbrink een station voor meervoudig gebruik, zo kon er ook in gewoond worden. De jury vond dat de passie voor het constructeursvak er vanaf spatte.

 

Monnikenwerk

Jeroen Endhoven, Marcel Gerritsen en Ruben Onstein, studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, werden beloond met een eerste prijs in de categorie hogeschool onderzoek met hun project ‘sparen met staal’. Volgens de jury hebben de studenten monnikenwerk verricht met hun onderzoek. Daarin kwam naar voren dat het minimaliseren van een constructieve knoop in een standaard hal een materiaalbesparing van 3,3 procent oplevert.