EuroBlech 2010: Flow verbetert 3D-snijden

Flow International had de tweelingbroers Mike en Geoff Howe naar de beursstand op de IMTS in Chicago gehaald voor de introductie van de Flow Dynamic Waterjet XD voor het 3D-snijden. Deze snijkpop is van 26-30 oktober ook te zien op dé beurs voor plaatbewerking EuroBlech in Hannover.

Discovery Channel volgt Howe en Howe in het programma Extreme Vehicle Fabrication. Hierin ontwerpen en bouwen Mike en Geoff de meest extreme voertuigen. Voor hun nieuwste product, op de beurs onthuld, hebben ze een Flow Mach 3 ingezet, voorzien van de Dynamic Waterjet XD technologie. ‘Deze machine staat centraal in onze productie. Ze heeft onze efficiency aanzienlijk verbeterd’, zegt Mike over de Mach 3 met Dynamic Waterjet.

Complex algoritme 

Dynamics XD voorkomt het taps toelopen van de snijkant als je met abrassief snijdt. Bij dunne plaatproducten heb je daar geen last van, maar zonder compensatie bij dikkere materialen wel. Flow International heeft daarom negen jaar geleden een algoritme voor de snijkopbesturing ontwikkeld dat aan de hand van een beperkt aantal parameters de positie van de snijkop compenseert, zodat de snijkant loodrecht blijft. ‘Dat heeft onze business een enorme boost gegeven. Waterstraalsnijden werd hiermee nauwkeurig. Wij verwachten hetzelfde effect nu we Dynamics XD kunnen aanbieden op de vijfassige waterstraalsnijmachines’, zegt Tim Fabian, die als global product manager nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling hiervan.

Er zijn tienduizenden uren ontwikkeling gaan zitten in de software die voor elk punt van de baan die de snijkop aflegt, de juiste compensatie in elk materiaal berekent. Deze correctie is mede afhankelijk van de snelheid waarmee gesneden wordt. Door de compensatie is tevens de snelheid van het snijden met een factor 2 tot 4 verbeterd, vergeleken met waterstraalsnijden met een conventionele machine.

Ook buizen en profielen

Tim Fabian is ervan overtuigd dat Flow hiermee nieuwe markten aanboort voor het waterstraalsnijden. Niet alleen kun je nu ook buizen en profielen bewerken, hij ziet eveneens kansen om een stukje van de freesmarkt naar het waterstraalsnijden toe te halen.

 

Flow Europe staat op de EuroBlech in hal 12, stand C18.