CNC-kennis voorop bij verspanersforum

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘De medewerking aan het verspanersforum groeit’, zo ziet oprichter Gerrit van der Linde. Op het websiteforum zijn gemiddeld 130 bezoekers regelmatig actief met hun vakproblematiek. Daarnaast delen beroepsmensen uit de industrie graag hun vakkennis en ervaring op georganiseerde bijeenkomsten.

Eén van de doelstellingen van die bijeenkomsten is om persoonlijke contacten te leggen met opleiders en docenten, om hen deze kennis door te geven. Op deze wijze kunnen leerkrachten praktijkkennis overnemen en als docent het onderwijs afstemmen op de ervaring en behoefte uit de industrie.

 

In dit kader gaat het om de opleiding van mbo-studenten in de metaaltechniek die een verspaningsvak als CNC-draaier of -frezer kiezen. De aanmelding voor deze techniekrichting is echter minimaal. Een bekende reden hiervan is het negatieve imago van de metaal bij de jeugd. Dit creëert nu ook het personele probleem in het mkb, waar veel ouderen uittreden zonder opvolging. Het mbo telt momenteel ruim vijfhonderdduizend studenten op zeventig instellingen met keuze uit dertienhonderd opleidingen. Het verspanersforum hoopt dat praktijkcolleges meer buiten de school mogelijk worden, door het competentiegericht onderwijs, zodat de bedrijven zelf kunnen laten zien hoe interessant en boeiend de metaal kan zijn.

 

Machinist Toolbox

Het verspanersforum zet zich verder in voor publicatie van nieuwe vakboeken, software en een website zonder winstoogmerk om, op low-cost niveau, nieuw personeel en studenten professionele middelen te verschaffen om CNC-ervaring op te doen of uit te breiden.

 

Op de Metavak maken bezoekers kennis met een drietal noviteiten. Zo kunnen zij de Fanuc NC Programma Editor-software beproeven en zelf CNC-programma’s maken, die zowel specialisten als starters zullen aanspreken. Het handige programma CNC Machinist Toolbox is nieuw (zie afbeelding). Hiermee beschikt de gebruiker over een technologiedatabase, omrekenfuncties, mathematische calculator en tabellen met verspaningsgegevens.

 

MillWrite

Verder wordt MillWrite geïntroduceerd. Een ingenieus softwarepakket, specifiek voor het graveren van letters, cijfers, symbolen en afbeeldingen op vlak, rond en bol oppervlak. Naast de Fanuc Instructieboeken CNC Draaien en CNC Frezen voorziet dit in een behoefte.

 

Verspanersforum, stand 248.