Bouwmaterialengroothandel krijgt steeds meer last van de crisis

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Steeds meer bedrijven in de bouwmaterialengroothandel ondervinden de negatieve gevolgen van de economische crisis. Driekwart maakt zich ernstig zorgen. Begin 2010 gold dat nog voor 46 procent van de branche.

Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van Koninklijke Hibin. Terwijl in andere sectoren van de economie herstel optreedt, bevindt de bouw zich nog in het diepe dal van de recessie.

De bouwmaterialengroothandel ondervindt de gevolgen daarvan aan den lijve. In de eerste helft van dit jaar werd een gemiddelde omzetdaling genoteerd van 12,5 procent. De grootste gevolgen doen zich voor in de ruwe bouwmaterialen en de rechtstreekse leveringen. Herstel naar het niveau van 2008 wordt pas in 2012/2013 verwacht.

Weerbaar

Ondanks de gevolgen van de economische crisis, blijft de bouwmaterialengroothandel over de hele linie weerbaar doordat zij hun organisatie afdoende hebben ingericht. Vrijwel alle bedrijven verwachten de crisis te overwinnen. Slechts 2 procent acht de kans op een faillissement reëel.

Bedrijven hebben een groot aantal maatregelen getroffen om de crisis het hoofd te bieden. Actievere marktbewerking is de meest genoemde inspanning om het tij te keren, maar tegelijkertijd blijkt dat niet de meest effectieve maatregel. Besparing op loonkosten is voor bijna de helft van de leden het meest effectief.

Prefab

De omzet in prefabmaterialen is in de eerste helft van 2010 bij 64 procent van de in prefab handelende leden afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Ten opzichte van heel 2009 is sprake van een daling met 46 procent. Bij fabrikanten is het aandeel prefab bij 71 procent van de respondenten gedaald ten opzichte van een jaar eerder.