Ruim vijftig vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en onderwijs hebben vanochtend (dinsdag 23 november) een ontbijt bij Stork Plastics Machinery bijgewoond. Dit ontbijt was de start van Hengelo goes Techno. Met het in werk stellen van een portaalfreesmachine is de definitieve aftrap op gepaste wijze gegeven. Tijdens Hengelo goes Techno maken derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen uit Hengelo kennis met negentien Hengelose metaal- en elektrobedrijven.
De openingstoespraken werden verzorgd door Mathieu Daal van Kenteq, Ineke Munter, directeur van de Hengelose scholengemeenschappen de Grundel en Twickel, de Hengelose wethouder Mariska ten Heuw en Michiel Romme, gastheer en directeur van Stork Plastics Machinery.
Gepaste openingsact
De definitieve aftrap van Hengelo goes Techno gebeurde op gepaste wijze. Met een druk op de knop van een portaalfrees bij Stork, waarmee de enorme machine in werking werd gezet. Die handeling werd verricht door drie vrouwen: wethouder Mariska ten Heuw, vmbo-directeur Ineke Munter en Astrid de Jong, directeur van het Gilde College en praktijkonderwijs ‘t Genseler. Uiteraard onder leiding van een medewerker van Stork.
Praktijk
Tijdens Hengelo goes Techno maken derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen uit Hengelo van 23 november tot en met 3 december kennis met negentien Hengelose metaal- en elektrobedrijven. Tijdens deze Hengelo goes Techno week stellen de deelnemende bedrijven een actief programma op voor de leerlingen, ze zien en ervaren de praktijk van dichtbij en proeven de sfeer op de werkvloer. Deze manier van ervaringsleren helpt hen bij het maken van een gemotiveerde beroeps- en opleidingskeuze. Een weloverwogen studiekeuze voorkomt uitval op het mbo.
Bedrijven
De volgende bedrijven nemen deel: AFMI, Eaton, Electromach, Enexis, Flowserve, Gerimex, Kaltenbach, Machinefabriek Heerbaart, Machinefabriek Technology Twente, Metaalindustrie Knobbe, Niemeijer LMV, Norma UPS, Siemens, Stork Plastic Machinery, Stork Thermeq, Strukton Rail, Tecnovia PSM, Tecnovia Van den Akker en Thales.
Kenniscentra
Hengelo goes Techno is een activiteit die mede is ontstaan door de vraag van werkgevers uit Hengelo. Het initiatief is verder uitgewerkt door een projectgroep bestaande uit de vmbo-scholen uit de regio Hengelo, het kennis- en adviescentrum Kenteq, de Koninklijke Metaalunie , Werk en Vakmanschap, de gemeente Hengelo, Vmbo Carrousel Twente en negentien deelnemende bedrijven uit Hengelo. Kenteq verzorgt de centrale coördinatie.
TechNet
Hiermee is in Hengelo de eerste TechNetkring in Twente van start gegaan.