Verspanen we in de toekomst nog?

Het antwoord op deze vraag is wellicht volgende week in Frankfurt te vinden. Daar wordt het beurzenseizoen voor de maakindustrie van 1-4 december afgesloten met EuroMold 2010 en Turntec 2010.

Vooral op EuroMold is er altijd veel aandacht voor rapid manufacturing en additief fabricage. Want als je de RM-goeroe’s mag geloven, rollen de componenten straks uit onze printers in plaats van dat ze in werkplaatsen worden gemaakt. De knappe koppen van Airbus denken nu al zo’n 25 miljoen componenten met deze technologieën te kunnen maken.

Het grote risico is, denkt David Burns, president van het Amerikaanse bedrijf The Ex One Company , dat investeerders door de kredietcrisis zenuwachtig worden en geen geld meer in de ontwikkeling van deze technologie willen steken. Het Amerikaanse bedrijf brengt onder andere ProMetal RCT (aanwezig op EuroMold) op de markt, een technologie om direct uit een 3D CAD file zandgietvormen- en kernen te printen.

Made In EuropeFranc Coenen zet op zijn website enkele interessante ontwikkelingen op een rij in het dossier additief fabricage, dat de komende weken ongetwijfeld aangevuld gaat worden.

EuroMold