Bijzondere Demag verticale tandem kraan voor Arcus

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Eén kraan met twee katten die moeiteloos stalen buizen met een lengte van 6 meter van de ene naar de andere kant in een magazijn kan vervoeren. Dat is de oplossing die Van den Berg Transporttechniek heeft bedacht voor Arcus Nederland in Dordrecht. Een bijzondere en unieke constructie, die voor tijdswinst, gemak en veiligheid zorgt.

Arcus Nederland is al tientallen jaren succesvol in het leveren van roestvrijstalen buizen, flenzen en fittingen voor de olie- en gasverwerkende industrie, chemische industrie, bedrijven voor apparatenbouw, de offshore en scheepsbouw.

 

Logistiek verbeteren

Het bedrijf is de laatste jaren flink gegroeid en de relatief rustige crisistijd heeft het Dordtse bedrijf gebruikt om de logistiek klaar te stomen voor toekomstige groei. Onderdeel van de optimalisatie was de bouw van twee extra loodsen, waarvan één met een hightech Kasto systeem. Het Kasto systeem is een automatisch opslagmagazijn, dat aan het orderprocessingsysteem gekoppeld is. Vervoer van de buizen van en naar dit Kasto magazijn was een belangrijk onderdeel van de geplande verbeteringen. Arcus zocht naar een nieuwe, snellere en veilige oplossing. En daar kwam Van den Berg Transporttechniek in beeld.

 

Oplossing

Magazijnchef bij Arcus, Peter van Dam legt uit: ‘Met de bouw van de nieuwe loods zijn we samen met onze vaste kranenleverancier Van den Berg gaan nadenken over het transport van de buizen van en naar het magazijn en naar de vrachtwagen. Tot nu toe deden we dit met twee kranen, omdat de buizen vaak 6 meter lang zijn. Als je dat met één kraan zou doen, ligt de snelheid lager en zijn voor veel situaties twee medewerkers nodig. Met andere woorden, dat kost mankracht, tijd en dus geld. Wij zochten dus naar een oplossing zodat onze buizen met één kraan verticaal snel en veilig door de hal getransporteerd kunnen worden De wens was dat met dit nieuwe proces de bundel begeleid zou kunnen worden door één medewerker.’

 

Tijdswinst

Een heel pakket wensen, maar Demag-importeur Van den Berg kwam in overleg met Arcus met een oplossing. Een kraan waarbij de takels buiten de kraanligger gemonteerd zijn in plaats van naast elkaar op de kraan staan. Doordat de takels naast de ligger geplaatst zijn met een haakafstand van 4.500 millimeter, kan één kraan zonder problemen een buis van 6 meter vervoeren. Ook is er in dit geval voor gekozen om alle bewegingen van de kraan frequentiegeregeld uit te voeren. Daardoor kan de last precies gepositioneerd worden en wordt de kraan ook nog eens extra snel; tot 30 procent van de nominale last hijst de kraan met een snelheid van bijna 18 meter per minuut, dat is vier keer sneller dan de gemiddelde bovenloopkraan. Met name deze tijdswinst en de positie van de takels is voor Van Dam zeer belangrijk geweest om deze oplossing te kiezen. Een bijkomend voordeel is dat de takels ook onafhankelijk te gebruiken zijn. De kat is voorzien van een beveiliging zodat één takel probleemloos volbelast kan worden, terwijl de andere een lege haak heeft.

 

Voor meer bedrijven geschikt

Behalve bij Arcus in Dordrecht heeft Van den Berg een zelfde soort kraan ook bij een bedrijf in Nijmegen geplaatst. Koote: ‘Deze kraan biedt de mogelijkheid om tegen aanvaardbare kosten op de meest veilige manier snel tandem te hijsen. Het is vooral praktisch voor bedrijven die lange voorwerpen in de lengte van de hal verplaatsen om deze bijvoorbeeld op een vrachtwagen te laden. Qua snelheid en veiligheid is dit een zeer bijzonder concept, dat in de toekomst zeker vaak toegepast zal gaan worden. We merken al dat er belangstelling is van meer bedrijven. Het is gewoon een heel goede oplossing voor bedrijven die veel lengtegoed moeten verplaatsen.’