Nieuw-Zeelands onderzoek toont aan: Accoya meest duurzaam

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Accoya is duurzamer dan cipres, ceder, merbau en teak en hout dat behandeld is met chroom, koper en arseen (CCA), geïmpregneerd volgens de specificatie voor grondcontact. Daarnaast is het acetylatieproces bij Accoya, een behandeling die superieur is ten opzichte van alternatieve modificaties van Radiata pine.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van Scion, voorheen bekend als New Zealand Forest Research Institute. Tijdens de bijzonder strenge Nieuw-Zeelandse onderzoeksmethodes, werd Accoya getest in testkamers voor schimmelaantastingen tijdens grondproeven in de buitenlucht.

Grenenhout

Daarna werd het vergeleken met de traditioneel duurzame cipres, ceder, kwila (merbau) en teakhout. Tevens werden er vergelijkende testen uitgevoerd met onbewerkt grenenhout en grenenhout dat behandeld is via alternatieve processen.

Radiata pine

Na een blootstelling van vijf jaar in de testkamers met versnelde schimmelaantasting en na vijf jaar grondcontact in de buitenlucht, was Accoya in een veel betere staat. Ook Radiata pine met een chroom, koper en arseen (CCA) behandeling volgens de Nieuw-Zeelandse industriële specificaties H3.2 en H4 voor grondcontact werd qua prestaties overtroffen.

Conclusie is dat Accoya prestaties levert die voldoen aan de eisen van voorschrijvers en eindgebruikers in veel toepassingen.