DHV zoekt exploitant voor doorstart van luchthaven Twente

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Overijssel en Enschede gaan de voormalige militaire vliegbasis Twente transformeren en uitbreiden tot een commerciële luchthaven. Advies- en ingenieursbureau DHV won de opdracht om het team te leveren dat de aanbesteding van de luchthavenexploitatie zal verzorgen.

Een economisch sterker en duurzamer Twente staat centraal bij de herontwikkeling van de Luchthaven Twente. De nieuwe luchthaven zal dienst doen als regionale burgerluchthaven en ruimte bieden voor commerciële luchtvaart als charters, lowcost carriers, kleine luchtvaart en vracht. Ook komen er mogelijkheden voor commerciële functies als de ontwikkeling van luchtvaartgebonden bedrijvigheid, leisure, parkeren en andere commerciële activiteiten.

ADT

Peter Kuenzli, directeur van Area Development Twente (ADT): ‘Wij hebben gekozen voor DHV, omdat zij boven alles de voor deze klus benodigde kennis en ervaring in huis heeft.’ DHV zet een team in van zes experts en maakt daarbij gebruik van de uitgebreide ervaring van dochterbedrijven NACO en InterVISTAS.

Het ervaren DHV-team bestaat uit experts op het gebied van businesscase-planning, omgevingsmanagement, duurzame luchthavenontwikkeling, contractvorming en -beheer, staatsteun en aanbestedingsrecht, luchthaventechniek en projectbeheersing.

Aanbestedingsprocedure

Om de kans op een geslaagde aanbesteding zo groot mogelijk te laten zijn is gekozen voor een aanbestedingsprocedure die internationaal wordt toegepast in dit soort projecten. Een belangrijk kenmerk van deze procedure is dat er een overlegfase is ingebouwd.

Marktpartijen kunnen dan de reikwijdte van het project nader onderzoeken en de aanbestedende dienst kan nieuwe inzichten en creatieve oplossingen onderzoeken. Op basis van de uitkomsten uit dit overleg, past ADT de gunningcriteria en het contract aan.

Het project heeft een looptijd van 1,5 jaar.