Compleet nieuw in- en uitslagsysteem in recordtijd

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In slechts twee weken tijd heeft Wavin, Europees marktleider in kunststofleidingsystemen. een compleet nieuw in- en uitslagsysteem voor het hoogbouwmagazijn in Hardenberg gerealiseerd. Installatie in de kerstvakantie was nodig om de reguliere productie en distributie niet te verstoren. Leverancier van het nieuwe in- en uitslagsysteem is MAAS Internal LogistiX.

Het nieuwe systeem vormt de verbindende schakel tussen de ontvangst- en inpakafdeling en het hoogbouwmagazijn van Wavin. Op de inpakafdeling worden de in Hardenberg geproduceerde kunststof hulpstukken in dozen verpakt, op pallets geplaatst en in het hoogbouwmagazijn opgeslagen. Van de ontvangstafdeling komen pallets met onderdelen van externe leveranciers die Wavin in staat stellen om complete leidingsystemen te leveren. De palletlocaties in het hoogbouwmagazijn worden bediend door drie hoogbouwkranen, die samen een capaciteit leveren van 106 enkelspelen of 63 dubbelspelen per uur.

 

Verouderd systeem

Tot 16 december werden de pallets aan- en afgevoerd via een dertig jaar oud systeem van palletconveyors. ‘Dit systeem was verouderd en vergde erg veel onderhoud. We kampten regelmatig met storingen. En omdat het systeem zo oud was, waren reserveonderdelen maar moeilijk verkrijgbaar. Als we nog langer met dit systeem zouden doorwerken, liepen we het risico dat op een dag het systeem zou uitvallen en het proces stil zou komen te liggen’, vertelt projectmanager Arjan Wierda, die samen met logistiek manager Wim Pranger verantwoordelijk is voor dit project.

 

Strakke planning

Voor vernieuwing van het in- en uitslagsysteem ging Wavin in zee met MAAS Internal LogistiX. Een belangrijke reden was de strakke planning die MAAS IL overlegde. ‘Wavin produceert, verkoopt en levert het hele jaar, behalve in de twee weken rond kerst en nieuwjaar. Dan ligt het magazijn stil en konden we aan de slag zonder het reguliere proces te verstoren. MAAS IL was overtuigd van de haalbaarheid van die twee weken en leverde een complete offerte inclusief planning. Dat wekte vertrouwen. Bovendien kwam MAAS IL met een creatieve, geschikte en betaalbare oplossing die ons erg aansprak’, aldus Wierda. Om elk risico te vermijden is MAAS IL al in mei 2010 begonnen met de voorbereidingen van dit project. Het nieuwe in- en uitslagsysteem is van tevoren volledig opgebouwd, ingeregeld en getest. Daarna is het systeem gedemonteerd en in Hardenberg weer opgebouwd. ‘We hebben het systeem daar in werking gezien en ook dat zorgde voor vertrouwen.’

 

Werkgenot

Belangrijk voordeel van het nieuwe in- en uitslagsysteem is, naast de verminderde storingsgevoeligheid en de reductie van onderhoudskosten, de compactheid. Dankzij het ontwerp van MAAS IL, waarbij onder meer de invoerbaan is gedraaid, maakt Wavin nu efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. ‘De opslagcapaciteit is daardoor met 3.000 palletlocaties uitgebreid. Ook de expeditieafdeling heeft nu de beschikking over meer ruimte’, vertelt Wierda. Daarnaast beschikt de fabrikant van kunststofleidingsystemen nu over een stil en zuinig systeem. Omdat alleen nog maar de rollen worden aangedreven die daadwerkelijk worden gebruikt, daalt het energieverbruik. Dankzij het gebruik van elektrische aandrijving is bovendien de geluidsproductie gedaald. ‘Dat komt het werkgenot in het magazijn vanzelfsprekend ten goede.’