De sector civiele techniek biedt volop kansen voor jonge ingenieurs, zo blijkt uit het onderzoek ‘de arbeidsmarkt in de civiele techniek’ dat afgelopen november en december door Jelmer is uitgevoerd.
Jelmer, aanbieder van multicompany traineeships in de civiele techniek, presenteerde vorige week de uitkomsten van het onderzoek tijdens de InfraTech in Ahoy Rotterdam.
De helft van de organisaties in de sector verwacht dat de vraag naar civiel technici de komende vijf jaar toeneemt. Het vakgebied blijft erg breed, maar de weg- en waterbouw zijn de sectoren waar de grootste vraag wordt verwacht. Zo’n 125 professionals uit de branche (brancheverenigingen, ingenieursbureaus, bouw- en aannemersbedrijven, overheden en opleidingsinstanties)reageerden op het onderzoek
Vergrijzing
De vergrijzing is een ‘hot topic’ binnen de technische sectoren. Maar hoe groot is dit probleem in de civiele branche? De vergrijzing lijkt binnen de sector civiele techniek de komende jaren inderdaad een belangrijk issue te worden. Gemiddeld zijn er op dit moment 1,5 keer zoveel medioren als junioren en zelfs 1,7 keer zoveel senioren als junioren werkzaam bij de organisaties.
Het is belangrijk dat jonge professionals zowel een goede technische basis in huis hebben als willen werken aan hun ‘soft skills’ zoals management- en communicatieve vaardigheden. Zeker omdat hoog opgeleide civiel technici met name in projectmanagement- en procesmanagementfuncties worden ingezet.
Opleiding Civiele Techniek
De ondervraagde organisaties zijn over het algemeen positief over de kwaliteit van het onderwijs van hbo- en WO-opleidingen Civiele Techniek, alhoewel verschillende respondenten opmerkten dat universitaire opleidingen beter zijn dan hbo-opleidingen.