De Gooisebrug is de eerste voorgespannen brug in Nederland van zeer hogesterktebeton (ZHSB). De nieuwe brug kan zonder noemenswaardig onderhoud meer dan een eeuw mee. Nooit eerder werd in Nederland dit soort beton toegepast bij een voorgespannen brug.
De brug is een eigen ontwerp van IBU Stadsingenieurs, het ontwerp- en adviesbureau van de gemeente Utrecht.
De toepassing van zeer hogesterktebeton is niet nieuw in Nederland. Eerder al werden enkele bruggen in dit beton uitgevoerd. ‘De toepassing van voorspanning in combinatie met ZHSB is echter een nog niet gebruikte techniek’, stelt Ignatz Kaminski, hoofd montage van Romein Beton. ‘Het moment van het voorspannen is heel belangrijk. Vanwege de nieuwe techniek is alles in nauw overleg met de constructeur gebeurd.’
Fijne korrels
De Gooisebrug beslaat van oever tot oever 20 meter, zonder steunpunten in het midden. De voorspanning zorgt ervoor dat de hele brug onder gelijke druk staat. De toepassing van ZHSB C 135 maakt het mogelijk een brug te construeren die zowel slank als sterk is. Kenmerkend voor dit materiaal is de toepassing van fijne korrels en extra vulstoffen, gecombineerd met een lage watercement factor. Ook worden, in plaats van een zachtstaalwapening, staalvezels gebruikt.
De prefab betonnen brug is geproduceerd met een karakteristieke kubusdruksterkte van minimaal 135 N/mm2 en een buigtreksterkte van minimaal 15 N/mm2. De brug bestaat uit twee landhoofden en de ligger. Deze drie delen zijn geproduceerd in de fabriek van Romein Beton in Dodewaard.
Gesloten mal
Het unieke mengsel is door Romein Beton in een gesloten mal gepompt. Om de kwaliteit van het beton te waarborgen, zijn diverse proeven gedaan met het mengsel. Daarbij zijn druksterkten gemeten van > 150 N/mm2, voldoende voor de kwalificatie UHSB (ultra-hogesterktebeton).