Wijma Kampen wijdt geplande reorganisatie aan geringe rondhoutleveringen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Houthandel Wijma Kampen gaat reorganiseren. Voor een deel van de 115 werknemers dreigt ontslag. Wijma noemt de onvoldoende betrouwbare rondhoutleveranties uit West-Afrika en de toenemende goedkopere verwerking van Azobé rondhout aan de bron zelf als oorzaken voor de dreigende reorganisatie.

Sinds begin 2010 is het in Gabon verboden om rondhout (boomstammen) te exporteren. Alle gevelde bomen worden in Gabon verzaagd tot balken en planken om daar de broodnodige koopkracht te verkrijgen en met minder druk op de bossen beter de grondstoffen te benutten. Door deze wetswijziging wordt wederom bewezen dat leveranties van ruwe grondstoffen aan veranderingen onderhevig zijn, zo laat Ad Wesselink, algemeen directeur bij Wijma Kampen, weten.

Azobé rondhout

De onvoldoende betrouwbare rondhoutleveranties (levertijd, continuïteit, kwaliteit en prijs) uit West-Afrika en de toenemende goedkopere verwerking van Azobé rondhout aan de bron zelf, zijn volgens Wesselink de oorzaken die het efficiënt en profijtelijk werken van een productieonderdeel van Wijma in Kampen praktisch onmogelijk maken.

CNV Vakmensen

Werknemers kregen twee weken geleden te horen dat er een reorganisatie komt die enkele tientallen mensen hun baan gaat kosten. ‘Veel meer wilde de directie toen niet kwijt’, zegt Arie-Jan van Oort van CNV Vakmensen. De bond wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de reorganisatie bij houthandel Wijma, evenals een sociaal plan.

Dat is ook het uitgangspunt van de directie, zegt Wesselink. ‘Er is uiteraard uitgebreid overleg geweest met de OR en de vakbonden over het voornemen tot herstructurering van die productieafdeling. We blijven intussen voortdurend in goed overleg met de OR. Vanwege de overvolle agenda van de sociale partners is in de tweede week van februari weer een vergadering gepland met de bonden en de OR.’

Zelfde volume

Volgens Wesselink blijft Wijma hetzelfde volume produceren. ‘Er is en blijft in de toekomst meer dan voldoende gecertificeerd en op maat gezaagd of bewerkt Azobé hout te verkrijgen, zeker ook met ondersteuning van onze stevige productiepositie in Kameroen.’